Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ Ιωάν. 3, 13-17, π.Γ.Στ.


 Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

            Η σημερινή Κυριακή  προ της Υψώσεως έχει ω ευαγγελικό ανάγνωσμα ‘ένα απόσπασμα από το ομώνυμο ευαγγέλιο του ευαγγελιστή Ιωάννη. Σ’ αυτό τονίζεται η σημασία και αξία του Σταυρού του Χριστού, που φανερώνει την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Σταυρός του Χριστού φανερώνει το μέγεθος της προσφοράς της αγάπης του Θεού- Πατέρα για τον άνθρωπο και μάλιστα της ανιδιοτελούς προσφοράς.
            Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η ανιδιοτελής προσφορά φανερώνει το ήθος του προσφέροντος. Όσο περισσότερα προσφέρει κανείς με ανιδιοτέλεια, τόσο πιο ανώτερο ήθος έχει. Όποιος έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να τα προσφέρει όλα για τους άλλους αυτός είναι πραγματικά άγιος. Ο Θεός μας πρόσφερε τη ζωή, τον κόσμο, τη βασιλεία Του ακόμη και ο μονάκριβο παιδί Του, γι’ αυτό δεν είναι απλά άγιος, αλλά Πανάγιος.
            Η σημερινή ευαγγελική διήγηση τελειώνει με την έννοια της προσφοράς του Θεού στον άνθρωπο. Λέγει: « τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, μέχρι που έδωσε το παιδί Του το μονάκριβο να θυσιασθεί, ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτό να σώζεται και να έχει ζωή αιώνια».
            Ο Θεός έδωσε τα πάντα στον άνθρωπο, και μάλιστα μας τα έδωσε χωρίς να μας τα χρεωστάει. Τα έδωσε και τα δίνει όλα τα αγαθά Του άφθονα και πλούσια σε καλούς και σε κακούς, και ανατέλλει τον ήλιο Του σε πονηρούς και αγαθούς. Γιατί τους αγαπάει όλους, φίλους και εχθρούς.
            Μετά απ’ όλα αυτά δεν πρέπει να του δώσουμε και εμείς κάτι του Θεού; Μα θα πει κανείς έχει ανάγκη ο Θεός; Τι να του δώσουμε εμείς; Ο Θεός ξέρετε τι θέλει; Τις αμαρτίες μας. Και τις θέλει για να τι ς συγχωρήσει. Τις θέλει για να τις αφανίσει και στη θέση τους να βάλει τις χάρες του Αγίου Πνεύματος. Θέλει να μας βγάλει  την παλαιά φύση μας και να μας ενδύσει με τη νέα κτίση. Θέλει να αφαιρέσει την παραμόρφωση που μας επέφερε η αμαρτία και να μας χαρίσει την θεία Του μεταμόρφωση.
            Και κάτι ακόμη πολύ σπουδαίο: Θέλει να δίνουμε και εμείς στους συνανθρώπους μας την καλοσύνη, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την ταπείνωση. Θέλει να προσφέρουμε στους άλλους τη χαρά, το χαμόγελο μας, την ευτυχία, το καλό παράδειγμα. Να δίνουμε τόπο στην οργή, φως στο σκοτάδι, την αλήθεια στο ψέμα, την ελευθερία στην τυραννία. Θέλει να δίνουμε, όπως Αυτός, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς βία.
Κάθε τέτοια δόση είναι και μια ανάβαση και μια μεταμόρφωση.
Ας δώσουμε λοιπόν κι’ εμείς στο Θεό τις αμαρτίες μας και στους ανθρώπους τις αγαθοεργίες μας και τότε θα έχει νόημα και για μας ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου.
            
π.Γ.Στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Iωαν. γ' 13-17) σε μετάφραση στη δημοτική από τον κ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο


http://niksotiropoulos.blogspot.com/2011/09/blog-post_11.html