Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

28η Οκτωβρίου, Αγίας Σκέπης



ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

          Η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει τη γιορτή της αγίας Σκέπης, δηλαδή την προστασία της Παναγίας που μας σκέπασε, στις 28 Οκτωβρίου 1940, απ’ την απειλή του φασισμού σκοτάδι του ναζισμού.

          Ο σημερινός εορτασμός της Αγίας Σκέπης και η εποποιία  του ’ 40 υπενθυμίζουν ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές. Το ξεσήκωμα εκείνο του ελληνικού λαού δεν ήταν ένας κατακτητικός πόλεμος, αλλά υπεράσπιση των  βωμών και εστιών” από την απειλή του ολοκληρωτισμού, για να μην επεκταθεί το κακό.

          Όμως το να επαινούμε την ελληνική ανδρεία και γενναιότητα , λησμονώντας την πίστη που έδινε φτερά στην Έλληνα φαντάρο, θα ήταν ανιστόρητο λάθος.

          Η αγάπη των Ελλήνων και την προστασία της γης των πατέρων, τους έδινε την παρρησία να προσεύχονται στον Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του, τη σκέπη και προστασία των αδικουμένων.

          Η ορθόδοξη Εκκλησία πολλές φορές έχει πρωτοστατήσει με όλες της τις δυνάμεις και έχει συμπαρασταθεί στο λαό σε κρίσιμες εθνικές στιγμές. Χωρίς να παραθεωρεί το όραμά της για μια παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα , δεν παύει να υπηρετεί τις συγκεκριμένες ιστορικές ανάγκες των λαών που διακονεί.

          Η χριστιανική πίστη βέβαια δεν αποδέχεται τον πόλεμο σαν τρόπο λύσης στα προβλήματα των λαών. Ο πόλεμος είναι απαράδεκτη και εγκληματική πράξη, όμως η υπεράσπιση της ατομικής και κοινωνικής  ελευθερίας και αξιοπρέπειας, όταν κινδυνεύουν, είναι δικαίωμα του λαού. Μόνο σε τέτοιες οριακές περιστάσεις η Εκκλησία αναγκάζεται να ευλογήσει τη σημαία και ο κληρικός να ηγηθεί του στρατού για  την υπεράσπιση του δικαίου.

          Ζούμε σε ταραγμένες εποχές. Οι κίνδυνοι για πόλεμο αυξάνουν. Θα ήταν σωστό οι εθνικοί επέτειοι όλων των λαών να μην καλλιεργούν στους λαούς αισθήματα μίσους και πολεμικής ετοιμότητας. Οι μνήμες των  πολέμων θα πρέπει να μας αποτρέπουν από την καταστροφική μανία τους και να κηρυχθούν μέρες “προσευχής” για την επικράτηση της παγκόσμια ειρήνης.

          Πολλά συνέδρια και προτάσεις έχουν γίνει για τον αφοπλισμό και την ειρήνη. Κι’ όμως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αβέβαιο.

          Η μοναδική και σωτήρια λύση είναι η καταστροφή όλων των όπλων και η απαγόρευση νέων. Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από τους ισχυρούς του κόσμου, γιατί απουσιάζει η πραγματική αγάπη για τον άνθρωπο.

          Ας ευχηθούμε η Θεοτόκος να μας φρουρεί και να μας διαφυλάττει από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών μας.

          πρωτ. γ. σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: