Ο Τολστόι ,ένας λαμπρός Ρώσος συγγραφέας, έχει γράψει μια αλληγορία για το πώς ο άνθρωπος δεν καταφέρνει ποτέ να εκπληρώσει τους στόχους του, αν δεν έχουν σχέση με την ευτυχία του και την απόλαυση του σύντομου χρόνου που έχουμε πάνω στη γη.
Ένας χωρικός ,ο Πάκομ, είναι σίγουρος ότι θα πετύχει στη ζωή του όταν καταφέρει επιτέλους να αποκτήσει τεράστιες εκτάσεις γης, όπως οι Ρώσοι αριστοκράτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Και μια μέρα του κάνουν μια εκπληκτική πρόταση: θα του δώσουν, δωρεάν, όση γη μπορεί να περικυκλώσει ο ίδιος τρέχοντας από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου. Ο Πάκομ, πουλάει όλα του τα υπάρχοντα για να πάει στο μακρινό μέρος όπου του έχει γίνει αυτή η γενναιόδωρη προσφορά. Μετά από πολλές κακουχίες, φτάνει επιτέλους και κανονίζει να εκμεταλλευτεί αυτή την σπουδαία ευκαιρία την επόμενη μέρα.
Τα χαράματα, ο Πάκομ αρχίζει να τρέχει με όλη του τη δύναμη . Ορμάει προς το λαμπερό πρωινό ήλιο, με το νου του προσηλωμένο στο στόχο του, και τρέχει μέσα στην αφόρητη ζέστη χωρίς να κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Όλη μέρα συνεχίζει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα, χωρίς να σταματήσει ούτε για φαγητό ούτε για νερό ούτε για ξεκούραση. Το κτήμα του μεγαλώνει με την κάθε δρασκελιά. Τελικά, καθώς ο ήλιος χάνεται πέρα από την έρημο, και στη γη απλώνεται σκοτάδι, ο Πάκομ φτάνει τρεκλίζοντας στο τέρμα. Νίκη! Πέτυχε το στόχο του. Επιτυχία!
Και τότε … με το τελευταίο του βήμα, ο Πάκομ πέφτει νεκρός από την εξάντληση. Το μόνο κτήμα που χρειάζεται τώρα είναι δυο μέτρα γη.
Λ.Τολστόι
Αυτή η μέρα όπως η κάθε μέρα είναι ένα ξεχωριστό δώρο από το Θεό. Θα ήταν μεγάλη μας αφέλεια να σπαταλάμε τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που πιθανόν να είναι και τα τελευταία μας, σε πράγματα που δεν μας οδηγούν στον Θεό, που είναι η πηγή άλλωστε όλων των υπολοίπων αγαθών όπως η αγάπη ,η ευτυχία ανάλογα με τις προτεραιότητες του καθένα ξεχωριστά.
Δεν πρέπει να φερόμαστε σαν να έχουμε ανεξάντλητα αποθέματα χρόνου. Δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο με τη ζωή. Αν το χθες είναι μια ήδη ακυρωμένη επιταγή, το αύριο είναι απλά ένα γραμμάτιο. Το μόνο που έχουμε από μετρητά είναι το σήμερα και αν δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει συνετά, δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους.
3 σχόλια:
Μακάρι να μπορούσαμε να καταλάβουμε οτι αυτή η ζωή, η επίγεια, είναι προσωρινή και ότι όλοι μας είμαστε ταγμένοι γι' αλλού. Είναι όμως δύσκολο γιατί οι βιοτικές μέριμνες μας κρατούν απασχολημένους. "Πάσαν την βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν". Μπορούμε ;
Πολύ καλό το κείμενο του Τολστόι και πολύ διδακτικό.
Θέλουμε και άλλα τέτοια. Μας διδάσκουν.
μια δι'ορθωσ ηπαρακαλώ επειδή τυγχάνει να είμαι ψ'αλτης...
Στον χερουβικό ύμνο δεν λέει πάσαν την βιοτικήν , αλλά λέει πάσαν νυν βιοτικήν ......
Αυτό για να ξέρουμε τι ψέλνουμε...
Βέβαια σε νεώτερα εγχειρήδια Ιεροψαλτών αναφέρεται το λάθος "την βιοτικήν", αλλά αν αντρέξει κανείς στην παλαιότερη βιβλιογραφία θα δει ό,τι λέει νυν....Και έτσι βγαίνει νόημα.. Εκείνη την στιγμή πρέπει να αποβάλλουμε κάθε βιοτική μέριμνα για να πούμε αργότερα "ως τον Βασιλέα των όλων υποδεξόμενοι".....Πως θα προϋπαντήσουμε τον Βασιλέα /χριστό εάν το μυαλό μας είναι στις βιοτικές μέριμνες?
Ευχαριστώ
Ψάλτης
Πολύ ωραίο το κείμενο.Πράγματι δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο με τον Θεό.Γι΄αυτό άλλωστε λέμε στην Θ.Λειτουργία: χριστιανά τα τέλη......Όποτε και αν είναι αυτά.Και πάνω απ΄όλα δεν πρέπει να είμαστε πλεονέκτες.Να αρκούμαστε με αυτά που μας έχουν δοθεί.
Δημοσίευση σχολίου