Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΘΕΟΥ;

Ο σημερινός άνθρωπος έφθασε στο σημείο να πιστέψει και να διακηρύξει με κομπασμό ότι “ουκ έστιν Θεός”. Ο προφήτης Δαβίδ το είχε προφητέψει και είχε πει: “είπεν άφρων (άμυαλος) εν τη καρδία αυτού ουκ έστι Θεός....” Αλλά ποιος φωταδιστής της εποχής μας μπορεί να παραδεχθεί ότι είναι άφρων;
Τι μας διαφεύγει στην προκειμένη περίπτωση;
Ότι ο Θεός δεν ανακαλύπτεται αλλά αποκαλύπτεται. Δεν μετριέται ούτε στο μικροσκόπιο, ούτε παρατηρείται με το τελειότερο τηλεσκόπιο. Μόνο με ένα ιδιότυπο “πείραμα” τον βρίσκουμε: Αν ζήσουμε όπως έζησε ο άγιος Πορφύριος, ο άγιος Νεκτάριος, ο άγιος Παΐσιος και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας.
Αντ’ αυτού εμείς:
- Αποστατήσαμε από την αγάπη του Θεού Πατέρα μας και ζούμε με την τροφή των χοίρων, όπως ο Άσωτος υιός.
- Ζητώντας ελευθερία, όντως ύψιστο αγαθό, υποδουλωθήκαμε στα πάθη μας.
-Προδώσαμε και νοθεύσαμε την αγάπη, αφού απομακρυνθήκαμε από την Αγάπη, δηλαδή τον Χριστό και ψάχνουμε στα σκουπίδια για υποκατάστατα.
Διώχνουμε τον Χριστό από την ψυχή μας, από το είναι μας, από το σπίτι μας, από την πατρίδα μας και καλύπτουμε τη γύμνια μας με πυροτεχνήματα που φανερώνουν μόνο την ανεπάρκειά μας.
Και ο “Κύριος εκ του ουρανού διέκυψε επί τους υιούς των ανθρώπων του ιδείν ει έστι συνιών ή εκζητών τον Θεόν”. Δηλαδή ψάχνει ο Χριστός μήπως και βρει κάποιον άνθρωπο που να έχει νου και να αναζητά τον Θεό.
Όμως “πάντες εξέκλιναν, άμα ηχρειώθησαν, ουκ έστι ποιών χρηστότητα, ουκ έστι έως ενός”. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να αναζητά τον Θεό, να ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του. Όμως:
“Ζει Κύριος ο Θεός” και είναι “Πατήρ ελέους οικτιρμών και Θεός πάσης παρακλήσεως’ και περιμένει την επιστροφή μας. Θέλει να μας ντύσει με την “στολήν την πρώτην”, όπως τον Άσωτο. Θέλει να μας κάνει πνευματικά πλούσιους. Είναι ο “πλουτών Θεότητι”. Και γι’ αυτό θέλει να δούμε τον δόξαν Του και να ζήσουμε μαζί Του. Και σπεύδει να μας αποκαλυφθεί, όταν δει ότι κι εμείς Τον αναζητάμε με πόθο και ειλικρίνεια.

Αρχιμ. Π. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: