Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ

 


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση του γνωστού για τις αντιχριστιανικές του απόψεις Πέτρου Τατσόπουλου κατά της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ο εν λόγω συγγραφέας, σε κείμενό του που επιγράφεται «Ποιος φοβάται την αλήθεια;» σε γνωστή ειδησεογραφική σελίδα, έφθασε μέχρι σημείου να γράψει ότι το εγχείρημα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της Παιδείας «θα ήταν αντίστοιχο με το να καθιερώσουμε τον Χίτλερ, τον Γκέμπελς και τον Γκέρινγκ ως άτεγκτους  προστάτες του εβραϊκού γένους ή τον Στάλιν, τον Ζντάνοφ και τον Μπέρια ως άγρυπνους φρουρούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

          Θα άξιζε όλοι, και εμείς οι ίδιοι, να θυμηθούμε γιατί οι Τρεις Ιεράρχες  τιμώνται ως προστάτες της Παιδείας. Όχι απλώς  γιατί μελέτησαν τα αρχαία συγγράμματα- σφάλλουμε τραγικά, όταν στεκόμαστε σε αυτό. Αλλά γιατί κράτησαν ψηλά την παιδεία απέναντι στον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό τω τελευταίων νοσταλγών του παγανισμού. Οι Πατέρες της Εκκλησίας επισφράγισαν οριστικά την επικράτηση του Χριστιανισμού, γιατί έπεισαν τους πάντες, και τους πιο δύσπιστους, ότι αυτός που μπορούσε να πάει μπροστά την Παιδεία και τον Πολιτισμό ήταν ο Χριστιανισμός, και όχι ο νοσηρός αποκρυφισμός του Ιουλιανού, του Ιαμβλίχου ή του Πρόκλου. Γι’ αυτό η ιστορία είδε τους Πατέρες της Εκκλησίας μας ως προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων.

          Οι σύγχρονοι πολέμιοι της πίστης μπορούν να αγνοούν την Ιστορία, μπορούν ακόμα και να τη διαστρέφουν, αλλά δεν μπορούν να την αλλάξουν.

          «ΖΩΗ», τ. 4376

Δεν υπάρχουν σχόλια: