Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η ΜΑΥΡΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 


Τον Απρίλιο το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων εξαπέλυσε επίθεση στην πλατφόρμα Netflix για τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», χαρακτηρίζοντάς την «παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας και κατάφωρη ιστορική παρανόηση». Αιγύπτιοι βουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση της σειράς, ενώ ένας Αιγύπτιος δικηγόρος αποφάσισε να κινηθεί και νομικά.

          Ο λόγος ήταν η επιλογή για τον ρόλο της Κλεοπάτρας μιας μαύρης ηθοποιού, της Βρετανής Άντελ Τζέιμς. Αλλά βεβαίως η θρυλική Κλεοπάτρα ήταν γόνος της δυναστείας των Πτολεμαίων. Ο ιδρυτής της δυναστείας ήταν ο Μακεδόνας στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου Πτολεμαίος, οι δε απόγονοί του, μέχρι και την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα Ζ΄ την νυμφευόταν έξω από την ευρύτερη οικογένεια, εξ ου και είναι γνωστό ότι με τα χρόνια εμφάνιζαν εκφυλιστικά φαινόμενα στην ενδογαμία.

          Πράγμα που σημαίνει ότι η Κλεοπάτρα δεν είχε απλώς ελληνικό αίμα στις φλέβες της, αλλά και δεν είχε τίποτε άλλο πέρα από ελληνικό αίμα. Λεπτομέρειες…

          Αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι η προθυμία και η ευκολία με την οποία η ιστορία παραχαράσσεται, χάριν της εξυπηρέτησης της μιας ή της άλλης σκοπιμότητας. Η δε αλματώδης ανάπτυξη της τεχνικής Νοημοσύνης αναμένεται να ανοίξει λίαν προσεχώς τον ασκό του Αιόλου, κάνοντας δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να ξεχωρίσει κανείς το πραγματικό από το κατασκευασμένο.

          Γι’ αυτό, γρηγορείτε! Και προσεύχεσθε… 

          «ΖΩΗ», τ. 4379

Δεν υπάρχουν σχόλια: