Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΎΡΟΝ

 


Το Σάββατο, 20 Μαΐου, εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Νικολάου. Είχαμε δει και στην εορτή του μεγάλου αυτού αγίου- 6 Δεκεμβρίου – ένα τροπάριο του Εσπερινού στο οποίο γινόταν από τον υμνογράφο εκτεταμένη χρήση λογοπαιγνίων και άλλων εκφραστικών τεχνικών με επίκεντρο τη λέξη «μύρον». Υπενθυμίζουμε ότι ο άγιος Νικόλαος ποίμανε ως επίσκοπος την πόλη Μύρα της Λυκίας στη Μικρά Ασία.

          Τον σύνδεσμο για την ανάρτησή μας αυτή τον παραθέτουμε σε σχόλιο. Τροπάριο κινούμενο στο ίδιο πνεύμα θα βρούμε και στον Όρθρο της 20ης Μαΐου. Η σύνταξη του τροπαρίου είναι πυκνή, και η αλήθεια  είναι ότι αγωνιστήκαμε να το αποδώσουμε, αλλά πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν προδίδει τα πνεύμα του τροπαρίου. Κάθε φράση του τροπαρίου αυτού είναι «πνιγμένη» στο άρωμα. «Τοις μύροις λειψάνων σου μυριπνόοις, σοφέ, μυρίζων. Νικόλαε, τους ευφημούντας ημάς, των μύρων σου, άγιε, κρήνην μυροβλύζουσαν και ναούς σεπτούς, δείξον όλους μεμυρισμένους, αρετών θείω μύρω, Χριστόν φέροντας ένδον, μύρον ακένωτον».

          [Μυρώνοντας, σοφέ Νικόλαε, με τα μυρίπνοα μύρα των λειψάνων σου εμάς, άγιε, που τιμούμε τη γεμάτη μύρα πηγή των μύρων σου και τους αξιοσέβαστους ναούς σου, ανάδειξέ μας όλους μυρωμένους με το θεϊκό μύρο των αρετών, έχοντας μέσα μας το ανεξάντλητο μύρο, τον Χριστό].

          Ανδρέας Μοράτος, «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»- τ.1125

Δεν υπάρχουν σχόλια: