Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ: Σημαίνει τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο



Στην ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία Πεντηκοστή σημαίνει την δωρεά του Πνεύματος στον κόσμο και την ίδρυση της Εκκλησίας. Γι’ αυτό το Πνεύμα κάνει λόγο το σημερινό ευαγγέλιο. Το Πνεύμα  του Θεού είναι “ύδωρ ζων”, που ξεδιψά τον άνθρωπο και του προσφέρει ζωή. Αυτό που υπόσχεται ο Χριστός έρχεται την ημέρα της Πεντηκοστής για να παραμείνει ο παράκλητος της Εκκλησίας.

          Στη ζωή της Εκκλησίας διαχρονικά η εν πνεύματι αίσθηση της παρουσίας του Χριστού ανοίγει τους ανθρώπους προς όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους ζωντανούς αλλά και τους κεκοιμημένους. Γι’ αυτό η Εκκλησία έχει εντάξει οργανικά στο λατρευτικό της  τυπικό προσευχές υπέρ των κεκοιμημένων, γνωστής ως Ψυχοσάββατο.

          Η οικουμενικότητα της Εκκλησίας που φάνηκε την ημέρα της Πεντηκοστής είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η δημιουργία του κόσμου πραγματοποιείται από τον Πατέρα δια του Υιού εν Αγίω Πνεύματι, οπότε και η ανακαίνιση του κόσμου είναι έργο και των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος. Και όπως στη δημιουργία του κόσμου το Άγιο Πνεύμα αποτελεί την τελειωτική αιτία, έτσι συμβαίνει και στην ανακαίνιση του, που μυσταγωγείται στην Εκκλησία. Η τελείωση πραγματοποιείται με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, γιατί αυτό “συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας”.

          Η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, που προσέλαβε και ανακαίνισε  ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι από τη φύση της καθολική και ασφαλώς οικουμενική. Ταυτόχρονα όμως η οικουμενικότητα, όπως και η καθολικότητα  της Εκκλησίας, προβάλλει ως έργο. Σε αυτό μετέχει ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Προβάλλει ως καρπός της συμμετοχής και συνέργειας της Εκκλησίας στην αγιαστική και τελειωτική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

          Η Πεντηκοστή είναι η εορτή που μας φανερώνει την αλήθεια ότι μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος μπορεί να γίνει καθολικός και οικουμενικός. Νικώντας την εσωτερική του διάσπαση βρίσκει την οδό της ζωής του στο πρόσωπο των άλλων, των φίλων και των εχθρών, όλων των ανθρώπων τους οποίους συνέχει η αγάπη του Ιησού Χριστού.

          π. γ. στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή φώτιση αδελφοί και πατέρες!