Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019

Κυριακή των Αγίων Πάντων- Α΄ ΜατθαίουΜέτρο ο Σταυρός

                   Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των αγίων Πάντων και           διαβάζει την περικοπή που έχει το νόημα του σταυρού. Δεν είναι           συμπτωματικό το γεγονός. Και τούτο γιατί δεν υπάρχει Άγιος χωρίς σταυρό.

          Στην π. Χ. εποχή οι πιο συνηθισμένοι τρόποι θανατικών εκτελέσεων ήταν δύο:  ο αποκεφαλισμός και η σταύρωση. Ο πρώτος ήταν ο πιο ανώδυνος και γι’ αυτό αυτό τον τρόπο οι Ρωμαίοι τον προόριζαν για τον εαυτό τους. Ενώ τον δεύτερο που ήταν και ο πιο εξευτελιστικός και οδυνηρός τον επέβαλαν στου υπόδουλους τους.

          Ο Χριστός ως γνωστό γεννήθηκε, ανατράφηκε και έδρασε μέσα σε μια χώρα που ήταν υπόδουλη στη Ρώμη, την Παλαιστίνη. Πολλές φορές ο Χριστός είχε μιλήσει για το μαρτύριο της σταυρικής Του εκτελέσεως, μιλούσε για το σταυρό.

          Το ακούσαμε σήμερα και στη  σημερινή  ευαγγελική διήγηση. “Ος ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου ουκ έστι μου άξιος”.

          Μέχρι τότε , αλλά και σήμερα δυστυχώς, η αξία ενός ανθρώπου μετριότανε με συμβατικά μέτρα όπως λέμε. Δηλαδή αν είχε σωματικό κάλλος, αν ήταν πλούσιος, είχε μόρφωση, καταγόταν από τζάκι, αν άνηκε  σε ανώτερη κοινωνική θέση, αν διέθετε κοσμική δύναμη κ. α. Με την έλευση και παρουσία Του ο Χριστός έφερε ένα καινούργιο μέτρο: Το μέτρο του σταυρού. Με αυτό μετρήθηκε πρώτα ο ίδιος και εισήλθε θριαμβευτής στην αιωνιότητα.

          Από τότε  ο σταυρός έγινε η δόξα  και η σωτηρία μας.

          Ο κάθε σταυρός όμως δεν είναι δόξα και θρίαμβος. Διότι για να γίνει ο σταυρός θρίαμβος χρειάζεται να υπάρχει ένας απαράβατος όρος, τον οποίο έθεσε ο Χριστός: Όποιος σηκώνει τον σταυρό, πρέπει να ακολουθεί το Χριστό, πρέπει να σηκώνει το σταυρό πίσω από τον Χριστό. Αλλιώς ο σταυρός γίνεται ασήκωτος και μπορεί να σε συντρίψει. . Γίνεται μια τυραννία. Μόνο όταν βάζουμε το σταυρό πίσω από τα ίχνη του Ιησού Χριστού, ο σταυρός μας είναι ευλογημένος.

          Όλοι μπορούμε να γίνουμε άγιοι, γιατί σηκώνουμε το σταυρό. Φτάνει να τον σηκώνουμε προχωρώντας πίσω από τα χνάρια του Κυρίου. Και αυτό σημαίνει να κάνουμε αυτό που μας λέγει το άγιο Ευαγγέλιο Του.

          γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: