Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

4 πανίσχυρα πνευματικά όπλα, υπό Ν.Βοϊνέσκου



(α μέρος)
Αρχή του τριωδίου και η Ορθόδοξη εκκλησία μας καλεί τους πιστούς σε αρχή μετανοίας ψάλλοντας: « Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα». Μετάνοια κατά τον Άγ.Ιωάννη τον Δαμασκηνό είναι επάνοδος από το παρα φύσιν στο κατά φύσιν και από του διαβόλου προς τον Θεόν, κατόπιν κόπου και ασκήσεως. Ο ψαλμωδός καλώντας τους ανθρώπους σε μετάνοια προτρέπει: « έκλεινον από κακού και ποίησον αγαθόν».(ψαλμ.33,15). Ο αγώνας της μετανοίας είναι δύσκολος και ισόβιος. Το καλό είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον αγώνα, αλλά ο Χριστός είναι βοηθός μας και μας χαρίζει 4 πανίσχυρα πνευματικά όπλα. Αυτά είναι η προσευχή, ο λόγος Του η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία.

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Η προσευχή είναι συνομιλία του ανθρώπου  με τον Θεό. Αλήθεια, έχουμε συνειδητοποιήσει , τι μεγάλο δώρο μας κάνει ο Θεός; Εμείς οι μικροί και αμαρτωλοί άνθρωποι μπορούμε κάθε στιγμή να συνομιλούμε με τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας. Και ο Θεός απαντάει στις προσευχές μας άλλοτε ναι, άλλοτε όχι και άλλοτε περίμενε.

Οφείλουμε να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε τον Θεό για τις αναρίθμητες πνευματικές και υλικές δωρεές Του. Ακόμη μπορούμε να ζητάμε από τον Θεό, ότι νομίζουμε πως μας χρειάζεται, αλλά και να προσευχόμαστε για τους συγγενείς μας, τους φίλους μας για τους ανθρώπους που έχουν θλίψεις και δοκιμασίες, για τους εχθρούς μας και για τους κεκοιμημένους συγγενείς και γνωστούς.

Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος μας συμβουλεύει , όταν θέλουμε κάτι να ζητήσουμε από τον θεό, να προσευχόμαστε λέγοντας: «Κύριε, όπως θέλεις και όπως γνωρίζεις, ελέησέ με». Και όταν έχουμε πειρασμούς και θλίψεις, να τον ικετεύουμε λέγοντας : «Κύριε βοήθησέ με».

  Εκτός από την προσωπική μας προσευχή, καλό είναι να προσευχόμαστε όταν τρώμε το μεσημέρι και το βράδυ και μετά το βραδινό φαγητό όλη η οικογένεια να λέμε το μικρό απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Επίσης πολύ ωφέλιμο είναι όταν περπατάμε στον δρόμο όταν πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητο και οι νοικοκυρές όταν μαγειρεύουν ή κάνουν το νοικοκυριό στο σπίτι τους , αντί να τρέχει το μυαλό μας σε διάφορες ανούσιες και ανωφελείς σκέψεις, να λέμε την μικρή , αλλά παντοδύναμη προσευχή: « Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με».

Ο μακαριστός πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος τονίζει, ότι, όταν πρόκειται να βγούμε από το σπίτι μας , να πάμε μπροστά στην εικόνα του Χριστού, να κάνουμε το σημείο του Σταυρού και να τον παρακαλέσουμε: « Κύριε φύλαξε το σώμα και την ψυχή μας από κάθε κακό, και το αυτοκίνητο». Και πριν βάλουμε μπρος το αυτοκίνητο, να κάνουμε το σημείο του σταυρού. Όταν δε γυρίσουμε στο σπίτι μας, να πάμε πάλι στην εικόνα του Χριστού και να τον ευχαριστήσουμε που μας φύλαξε. Έτσι, δεν θα μας συμβεί ποτέ ατύχημα. 



Ο λόγος του Θεού

Ο λόγος του Θεού, όπως λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι άρτος αγγέλων, διά του οποίου τρέφονται οι ψυχές που πεινούν τον Θεό. Δεν πρέπει να τρέφουμε μόνον το σώμα μας με όλα τα καλά και νόστιμα φαγητά, αλλά να τρέφουμε και την ψυχή μας με τον υπέροχο και πολύ ωφέλιμο λόγο του Θεού. Πρώτα πρώτα την Αγία Γραφή, έπειτα τα έργα των αγίων πατέρων της εκκλησίας μας, τους βίους των αγίων και όποια άλλα ορθόδοξα βιβλία ικανοποιούν τις ανάγκες της ψυχής μας.

Όταν ζούσε ο Μ. Αντώνιος, του έστειλε ένα γράμμα ο Μέγας και Άγιος Κωνσταντίνος. Ο Άγιος Αντώνιος επίτηδες , αντί να ανοίξει αμέσως το γράμμα του βασιλιά, το έβαλε σε μία άκρη. Οι υποτακτικοί του παραξενεύτηκαν από αυτό το γεγονός και κάποια μέρα ένας εξ’αυτών ρώτησε τον Άγιο αντώνιο : « Γέροντα, γιατί δεν διαβάσατε το γράμμα του βασιλιά;». Τότε ο Άγιος Αντώνιος απάντησε : « Αχ  αδελφοί μου, μεγάλο πόθο έχουμε για να διαβάσουμε το γράμμα του επίγειου βασιλιά. Όμως δεν έχουμε τέτοιο πόθο για να διαβάσουμε το γράμμα του Ουράνιου Βασιλιά, δηλ. την Αγία Γραφή». Καλό είναι με τις ευχές του Μεγάλου Αγίου Αντωνίου να βάλουμε αρχή, να διαβάζουμε κάθε μέρα ένα κεφάλαιο από την Καινή Διαθήκη. Μην πούμε, πως δεν χουμε πέντε λεπτά την ημέρα να διαβάσουμε ένα κεφάλαιο από την Καινή Διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη έχει 260 κεφάλαια. Έτσι, διαβάζοντας κάθε μέρα ένα κεφάλαιο θα διαβάζουμε κάθε χρόνο αυτό το σπουδαίο και σωτήριο βιβλίο. Και ας μη νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε. Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ μελετούσε ολόκληρη την Καινή διαθήκη κάθε εβδομάδα.

Οι συνέπειες της άγνοιας των γραφών είναι φοβερές και ολέθριες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρατηρεί: « Η άγνοια των γραφών εισήγαγε στην ζωή μας τις αιρέσεις και τον διεφθαρμένο βίο». Αν, αγαπητοί μου, διαβάζαμε με πίστη, προσοχή, ταπείνωση και υπακοή την Αγία Γραφή, δεν θα υπήρχαν στην κοινωνία μας τα θλιβερά φαινόμενα της αθεΐας και της ανηθικότητας. 
(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: