Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ευαγγέλιο: Ματθ. 9, 1-8





ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

            Εν ολίγοις

            Η εντολή του Χριστού στον θεραπευμένο παραλυτικό του σημερινού ευαγγελίου είναι να επιστρέψει στο σπίτι του: «Ύπαγε εις τον οίκον σου». Η υπόδειξη αυτή του Κυρίου, έχει  νόημα και σημασία, γιατί αναφέρεται στην πραγματικότητα της οικογένειας.
Η αμαρτία, ως γνωστόν, δεν χωρίζει μόνο τον άνθρωπο από τον Θεό, αλλά και από το πατρικό του σπίτι, την οικογένειά του. Γιατί ο παραστρατημένος άνθρωπος με τον δρόμο της ασωτείας που έχει επιλέξει ως τρόπο ζωής και με την αδιάκοπη υποδούλωση στα αδηφάγα πάθη του, συχνά βρίσκεται στην ανάγκη ν’ αποχωρίζεται το οικογενειακό του άσυλο, για ν’ αποφεύγει τον έλεγχο και τους νόμους του σπιτιού που επιβάλλουν καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι ευθύνες της οικογένειας δεν συμβιβάζονται με τη ζωή της ασωτείας και της νύχτας. Γι’ αυτό και η αμαρτία αποτελεί διαλυτικό στοιχείο για τον άνθρωπο, γιατί οδηγεί στην αλλοτρίωση, την απομάκρυνση από τον Θεό, κομματιάζει την προσωπικότητα του και υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις.
            Η οικογένεια είναι το λιμάνι της ζωής. Στην αγκαλιά της γεννιέται, ζει και μεγαλώνει ο άνθρωπος. Αν η κοινωνία είναι  αναγκαία που επιβάλλει η ζωή, η οικογένεια που αποτελεί το κύτταρο της κοινωνίας είναι τροφός και δημιουργός αυτής της ίδιας της ζωής. Μέσα στην οικογένεια βλέπει ο άνθρωπος το φως της ζωής, ακούγεται η ανάσα του και το κλάμα του και μαθαίνει να ζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ζωής. Είναι τόπος για να καλλιεργηθεί η ζωή και να καταξιωθεί ο άνθρωπος ως συνδημιουργός του Θεού. Μέσα σ’ αυτή την αγία οικογενειακή συντροφιά ολοκληρώνεται η ανθρώπινη ζωή στην οποία οφείλουμε τα πάντα.
            Η οικογένεια δεν είναι μόνο το λιμάνι της φυσικής ζωής αλλά και της πνευματικής και ψυχικής. Η οικογένεια είναι το λιμάνι της ψυχής γιατί μέσα σ’ αυτή δεχόμαστε τα σπουδαία του πνεύματος και της ψυχής. Αυτή καλλιεργεί τις αρετές και την πίστη σιγά-σιγά από την πρώτη στιγμή από την παιδική  ζωή. Αυτή ανάβει μέσα μας την αγάπη για το Θεό και τον άνθρωπο και για τις αιώνιες αξίες και θέτει στοιχεία για την μεταμόρφωση της ζωής. Η οικογένεια εξοπλίζει τον άνθρωπο με τα απαραίτητα εφόδια για ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής με τα ποικίλα προβλήματά της.
            Οι γνώσεις, η πίστη, η ευσέβεια, τα ιερά συναισθήματα, οι πνευματικές υποχρεώσεις του ανθρώπου, οι παραδόσεις της ζωής οι λεπτές κινήσεις της ζωής που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της. Όλα αυτά και άλλα πολλά μας τα χαρίζει ο ευλογημένος θεσμός της οικογένειας.
            Γι’ αυτό όταν ο Χριστός  τονίζει στον παραλυτικό να επιστρέψει  στο σπίτι του, θέλει να πει πως μόνο μέσα στο λιμάνι αυτό της ζωής μπορεί να ζήσει αρμονικά και ισορροπημένα ο άνθρωπος. Η διάλυση της οικογένειας, η αποστασία και η απομάκρυνση απ’ αυτή είναι καταστροφική και αποτελεί εκφυλισμό της ζωής. Ο άνθρωπος που εγκαταλείπει την οικογένειά του οδηγείται στο δρόμο του χάους και των αδιεξόδων.
            Ποτέ άλλοτε η τραγική αυτή διαπίστωση δεν έκρυβε τόση μεγάλη αλήθεια, όσο στην εποχή μας. Σήμερα, όλοι μας διαπιστώνουμε πόσο κλονίζεται αυτό το σωτήριο θεμέλιο της ζωής μας. Η αμαρτία, η ασυνέπεια, η χαλάρωση των ηθών, η ελαφρότητα που μας χαρακτηρίζει, η γοητεία της κοσμικής ζωής, η εκκοσμίκευση και η εγκατάλειψη των αξιών από τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την απεμπόληση των υγιών αντιλήψεων για τον ιερό θεσμό της οικογένειας.
            Δυστυχώς σήμερα πολλοί θεωρούν  την οικογένεια όχι ως καταφύγιο ζωής, αλλ’ ως φυλακή και αιχμαλωσία που θέτει περιορισμούς στον άνθρωπο! Γι’ αυτό πολλοί έτσι άκριτα και επιπόλαια εγκαταλείπουν το λιμάνι αυτό και ξανοίγονται στην περιπέτεια της ασύδοτης ζωής. Και τότε γρήγορα γνωρίζουν το ναυάγιο και τα συντρίμμια. Οι συνέπειες είναι γνωστές: κατακόρυφη αύξηση των διαζυγίων που δημιουργούν  αναρίθμητα θύματα και δράματα με πρώτα τα ανεύθυνα παιδιά.
            «Ύπαγε εις τον οίκον  σου» συνιστά  και σε μας σήμερα ο Χριστός. Γύρισε, επέστρεψε στο σπίτι σου. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στον οίκο μας. Ν’ αφήσουμε τις προφάσεις για αδικαιολόγητες απουσίες από την πατρική εστία. Να μιλήσουμε μεταξύ μας, να δούμε μ’ ευθύνη και σοβαρότητα το οικοδόμημα που έχουμε στήσει. Τότε δεν θα υπάρχουν εύκολα οι «ασυμφωνίες χαρακτήρων» και διαφορές που πυρπολούν την οικογενειακή μας εστία. Τότε δεν θ’ αναζητούμε στους δρόμους τη χαρά και την ευλογία, γιατί θα βρίσκονται ήδη «εν τω οίκω μας».
            Καλή Κυριακή
            Π. γ. στ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: