Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Η έννοια της αδιάλειπτης προσευχής


          “Να προσεύχομαι αδιάλειπτα-τι σημαίνει αυτό;”

          Σημαίνει να βρίσκεστε σε διαρκή κατάσταση προσευχής με το νου και την καρδιά, να είστε δηλαδή σταθερά ενωμένος με το Θεό τόσο με τη σκέψη όσο και με το αίσθημα. Το πρώτο σημαίνει: μνήμη του Θεού και επίγνωση της “πανταχού παρουσίας” Του, της παγγνωσίας Του και της ευαγγελικής πρόνοιάς Του για όλη την κτίση.

          Το δεύτερο σημαίνει : φόβος Θεού, αγάπη στο Θεό, ακατάσβεστος πόθος τηρήσεως των εντολών Του, ολοπρόθυμη υποταγή στο άγιο θέλημά Του. Αυτή η ολοκληρωτική αφοσίωση στο Θεό, όταν σταθεροποιηθεί μέσα μας, θα είναι φανερή σε κάθε πράξη σας και θα κατευθύνει σύνολη τη ζωή σας. Ίσως από τις διάφορες μέριμνες και εργασίες να ξεφεύγει κάπου-κάπου η σκέψη σας και ν’  απομακρύνεται από τον Κύριο,σιγά-σιγά όμως θα συνηθίσει να τα κάνει όλα χωρίς να χάνει τη μνήμη Εκείνου.

          Φροντίστε, λοιπόν, επίμονα να στρέψετε το νου και την καρδιά σας προς τον Θεό και να μείνετε μ’ αυτά τα δύο κοντά Του. Τότε θα βρίσκεστε σε κατάσταση προσευχής έστω και χωρίς λόγια προσευχής.

          Οσίου Θεοφάνους του ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Η Βόρειος Ιρλανδία και η «Βόρειος Μακεδονία»

Η Βόρειος Ιρλανδία και η «Βόρειος Μακεδονία» Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου             Έναν από τους λαούς που θαυμάζω είναι ...