Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Τα δάκρυα  


          Τα δάκρυα είναι το μεγάλο δώρο του Θεού. Στη δέκατη έκτη από τις είκοσι μικρές προσευχές του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου διαβάζουμε: “Κύριε, δος μοι δάκρυον και μνήμην θανάτου και κατάνυξιν”. Τα κατανυκτικά δάκρυα καθαρίζουν τα μάτια της ψυχής μας και μας βοηθούν ν’ αντιληφθούμε σ’ όλη την έκταση, σ’ όλο το βάθος, την αμαρτωλότητα και αναξιότητά μας. Στα δάκρυα αυτά, δάκρυα μετανοίας και συντριβής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πλάνης. Πλάνη υπάρχει στην έπαρση, “ει δοκεί τις είναί τι μηδέν ων”.

          Την ώρα της προσευχής, είτε στην Εκκλησία, είτε στο σπίτι, τα δάκρυα είναι ευεργετικά και ωφέλιμα. Πρέπει, όμως, να τα κρύβουμε από τους άλλους. Αστραφτερά πνευματικά μαργαριτάρια είναι τα δάκρυα, αλλά όσο τα φανερώνουμε τόσο θαμπώνουν. Όταν δεν προσευχόμαστε μόνοι, ας περιοριζόμαστε στα μυστικά δάκρυα της καρδιάς, στην κατανυκτική διάθεση, στο συντριμμένο πνεύμα.

 Οσίου Θεοφάνους του ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το άρθρο είναι ότι πρέπει σε αυτή την κατανυκτική περιοδο

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γ. Ν. ΛΟΗΣ 29 /4/18

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν ΛΟΗΣ 29 -4-2018 ΚΑΤΩ...