Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Τέλος ο εθνικός ύμνος με την έπαρση της σημαίας - Το παρασκήνιο με την προσευχή στα σχολεία


Μετά την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών στις παρελάσεις των μαθητών του δημοτικού έπειτα από κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, καταργείται και η έπαρση της σημαίας στα σχολεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται πλέον το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και όχι αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα λένε κάθε πρωί τον εθνικό ύμνο, καθώς δεν θα γίνεται έπαρση της σημαίας, αφού αυτή θα είναι μόνιμα αναρτημένη στον ιστό.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: 1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας) 2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές 3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι η «σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες»



«Μυστήριο»... και με την πρωινή προσευχή

Την πρωινή προσευχή στα σχολεία αποπειράθηκε να καταργήσει η κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα που έστειλε προς υπογραφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σχετικό έγγραφο που αποτυπώθηκε στο προεδρικό διάταγμα για την κλήρωση της σημαίας στην Στ’ Δημοτικού περιελάμβανε και την κατάργηση της πρωινή προσευχής. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στη δεύτερη προσπάθεια, αφού η πρώτη απόπειρα τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν είχε θετική κατάληξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου», το προεδρικό διάταγμα, που εστάλη προ ημερών στην Προεδρία, προέβλεπε την κατάργηση της προσευχής, αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις για την αντισυνταγματικότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το έστειλε πίσω και στην επαναφορά του έμεινε η κατάργηση της αριστείας για τη σημαία, όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το κουμπί σε αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι». Σύμφωνα με τον έμπειρο βουλευτή, τα μέλη της κυβέρνησης «εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».

Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ στο προεδρικό διάταγμα που προσπάθησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με την αντισυνταγματικότητα βάσει του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Παιδεία έχει σκοπό, πλην των άλλων, και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων.

Στη νομολογία του ΣτΕ αναγνωρίζεται ως γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανήκει στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο πάγιο προεδρικό διάταγμα για την πρωινή προσευχή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάκρισης των θρησκευτικών ελευθεριών υπάρχουν και δικαιώματα για άθεους ή αλλόθρησκους.

Για τις προθέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι «σε ανύποπτο χρόνο, εγώ είχα προβλέψει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή όπου μη έχοντας πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα αριστερό οικονομικό αφήγημα, θα έκανε μία επίθεση θεσμικού τύπου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: