Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

6 Δεκεμβρίου, Αγίου Νικολάου-επισκόπου Μύρων της Λυκίας

 

Πίστη και Λογική

Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη ενός λαοφιλούς αγίου, του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού- σημερινό Γκελεμίς της Τουρκίας.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ημέρα και ώρα είναι να σκύψουμε πάνω στο χρυσωρυχείο της ζωή του και να αντλήσουμε τον ωραιότερο θησαυρό: και αυτός είναι η πίστη του. Αυτή αποτέλεσε τον κανόνα της ζωής του και το μεγαλείο της ψυχής του. Η Εκκλησία μας τον ονομάζει “Κανόνα Πίστεως”. Μ’ αυτό τον κανόνα κανόνισε τα πάντα τη ζωή του: Τη λογική του. Την περιουσία του. Τη θέλησή του. Τη δραστηριότητά του. Δηλαδή ολόκληρο το είναι του. Με την πίστη ο άγιος Νικόλαος νίκησε ό, τι του πήγε κόντρα.

Η πίστη είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τον άνθρωπο από το βάσανο της λογικής, απο τη φυλακή της. Η πίστη οδηγεί τον άνθρωπο στα ύψη, εκεί που ολοκληρώνεται η ύπαρξή του. Η λογική είναι ένα από τα σπουδαία δώρα του Θεού στον άνθρωπο. Είναι χρήσιμη για ν’ αντιλαμβάνεται τα αισθητά. Όμως τα υπεραισθητά ανήκουν στην πίστη. Διότι πέρα από τα λογικά υπάρχουν τα υπέρλογα . Ο άνθρωπος είναι ένα όν που μετέχει σε δύο κόσμους. Στο φυσικό και στον υπερφυσικό. Με τη λογική μετέχει στα επίγεια, ενώ με την πίστη στα επουράνια. Η λογική από μόνη της δεν μπορεί να προσεγγίσει στον ουρανό. Χωρίς την πίστη η λογική θα νιώθει παρόλο

Εάν θελήσει μόνη της η λογική να μπει στην αρχή και στην ουσία των όντων, στη δημιουργία και την αποστολή του ανθρώπου, στην έννοια του χρόνου, του χώρου, της κίνησης, του απείρου, θα ζαλιστεί και θα παραλογιστεί. Μετά από την επιστημονική έρευνα για όλα αυτά χρειάζεται πίστη στην αποκάλυψη του Θεού που υπερβαίνει τον αισθητό κόσμο. Μπαίνουμε στο χώρο του μυστηρίου.

Μόνο με την πίστη στην αποκαλυμμένη αλήθεια του Θεού μπορούμε να δούμε κάτω από το νερό του βαπτίσματος τη χάρη, η οποία αναγεννά την ανθρώπινη φύση. Κάτω από λάδι του Αγίου Ευχελαίου τη δύναμη της ιάσεως. Κάτω απο τα είδη του άρτου και του οίνου το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Με την πίστη ο χρόνος μεταβάλλεται σε αιωνιότητα, ο χώρος σε άπειρο, και το φθαρτό σε άφθαρτο. Η πίστη δεν είναι μια ιδέα, διότι οι ιδέες είναι ανθρώπινες και έχουν ανάγκη να στηρίζονται από τους ανθρώπους. Η πίστη είναι θεία κια στηρίζει τους ανθρώπους.

Η αληθινή πίστη είναι μακρυά και εντελών άσχετη από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, μαντείες κια μαγείες, από ανθρώπινα σχήματα και συστήματα.

Η αληθινή πίστη είναι προσωπική, Είναι θεία αποκάλυψη. Είναι υπέρλογη κια συναντάει προσωπικά το Θεό.

Η λογική συναντάται και διαλέγεται και ενώνεται με όλη την υπερβατική , αόρατη και πνευματική δημιουργία.

Η λογική και η πίστη είναι το ίδιο δώρα του Θεού. Το ένα για να συλλαμβάνει τα αισθητά και το άλλο τα υπεραισθητά. Όποιος δεν χρησιμοποιεί και τα δύο χωλαίνει αισθητά. Βρίσκεται έξω από την όλη πραγματικότητα.


Ιερομονάχου ΤΙΜΟΘΕΟΥ Κιλίφη

Δεν υπάρχουν σχόλια: