Τρίτη 11 Μαΐου 2021

“Χ ρ ι σ τ ό ς Α ν έ σ τ η !”

 

Τον αναστάσιμο αυτό παιάνα τον ψάλλουμε δεκάδες φορές στην πιο λαμπρή νύχτα του έτους. Γίνεται ένας χαιρετισμός που αντικαθιστά τους καθημερινούς χαιρετισμούς μας επί σαράντα μέρες, όσο διαρκεί ο εορτασμός του Πάσχα. Και απαντούμε “Αληθώς Ανέστη!”. Πράγματι αναστήθηκε ο Κύριος ! Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία, αλλά πέρα για πέρα αληθινό! Ένα γεγονός που άλλαξε την ιστορία του κόσμου. Δεν χορταίνουμε να το επαναλαμβάνουμε, γιατί “Χριστός Ανέστη” σημαίνει:

-  Ότι ο Κύριος μας χάρισε την άφεση των αμαρτιών μας.

          “Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε”, διακηρύττει πανηγυρικά στον Κατηχητικό του Λόγο ο άγιος Ι. Χρυσόστομος.

          “Αμαρτία γαρ υμών ου κυριεύσει, ου γαρ έστε υπό τον νόμον, αλλ’ υπό την χάριν”.

-Μας χάρισε τη νίκη εναντίον του θανάτου.

          Τρεις είναι οι θάνατοι: ο σωματικός-χωρισμός της ψυχής από το σώμα-, ο πνευματικός- χωρισμός της ψυχής από τον Θεό- και ο αιώνιος- η κόλαση. Και οι τρεις νικήθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου.

-Μας χάρισε τον Εαυτό Του

          Ζει ο Κύριος. Δεν λύγισε κάτω απο  το βάρος των αμαρτιών μας. “Μη φοβού, εγώ είμι ο πρώτος και ο έσχατος και ο ζων, και εγενόμην νεκρός, και ιδού ζων είμι εις τους αιώνας των αιώνων, και έχω τας κλεις του θανάτου και του άδου”, λέγει ο Κύριος στην Αποκάλυψη.

          Ο ίδιος ο Κύριος το είχε υποσχεθεί στους μαθητές Του: “Ιδού εγώ μεθ’ υμών είμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος”.

          Σ’ αυτή τη ζωή, αλλά και στον θάνατο πορευόμαστε μαζί με τον Κύριο. Η ζωή μας είναι μια συνοδοιπορία με τον Νικητή του θανάτου.

          “Χριστός Ανέστη” σημαίνει ότι η ζωή μας έχει νόημα, όραμα, προοπτική: “Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος”. Η ζωή μας έχει ελπίδα, έχει σκοπό που αντέχει στον θάνατο. Αγωνιζόμαστε ώστε ν’ αξιωθούμε τη βασιλείας των ουρανών.

          “Δόξα τη αγία αναστάσει σου, Κύριε”!

          “Αληθώς Ανέστη” !

          Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: