Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

Ο Πρωτεργάτης της Οκτωβριανής επανάστασης Λένιν, έτρεφε φοβερό μίσος προς την Εκκλησία. Έλεγε χαρακτηριστικά: “ Καθήκον του κόμματος είναι  να καταπολεμήσει το θρησκευτικό αφιόνι που αποβλακώνει το λαό”. Εκτός από τους απροκάλυπτους διωγμούς, επιστρατεύτηκε και η αντιθρησκευτική προπαγάνδα, θέατρο, κινηματογράφος, εφημερίδες, περιοδικά, διαλέξεις, όλα επιστρατεύτηκαν προς τον σκοπό αυτό. Στην διάρκεια μιας αντιθρησκευτικής διάλεξης συνέβη και το επόμενο περιστατικό:

          Σε μία κωμόπολη, όχι μακριά από τη Μόσχα, είχε γίνει συγκέντρωση των μελών του κόμματος, στα οποία θα μιλούσε ένας ανώτερος κρατικός υπάλληλος. Είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη αίθουσα. Το θέμα του ομιλητή ήταν: “ Η ανυπαρξία του Θεού”. Είχε εξαντλήσει όλη του τη ρητορική τέχνη και την επιστημονική επιχειρηματολογία, για να πείσει τους ακροατές του ότι ο Θεός δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε θα υπάρξει στο μέλλον. Δύο ολόκληρες ώρες διήρκησε η ομιλία αυτού του άθεου ομιλητή. Στο τέλος ρώτησε μήπως κανείς από τους ακροατές του είχε να συμπληρώσει ή να ρωτήσει τίποτα. Ποιος θα τολμούσε να διαφωνήσει! Κι όμως τότε σηκώνει το χέρι του ένας μικρόσωμος ηλικιωμένος εργάτης, που καθόταν στα τελευταία καθίσματα, σχεδόν αθέατος και παρακαλεί τον ομιλητή να έρθει στο βήμα, για να μπορούν να ακούσουν όλοι. Ο ομιλητής μη γνωρίζοντας  τι θα συνέβαινε του επέτρεψε να έρθει στο βήμα. Ο εργάτης με το μπαστουνάκι του πήγε σιγά- σιγά στο βήμα  και ο ομιλητής του είπε:

          -Σε ακούμε, σύντροφε.

          Ο γεροντάκος δεν ήξερε γράμματα, ούτε θα μπορούσε να αντιτάξει λογικά επιχειρήματα. Μπορούσε όμως να μιλήσει με την καρδιά του. Κοίταξε το ακροατήριο. Σήκωσε τα χέρια του και με όλη τη δύναμη της ψυχής του φωνάζει:

          -Χριστός Ανέστη!

          Και τότε έγινε το ανέλπιστο. Όλο το ακροατήριο πετάχτηκε και με ένα στόμα αναφώνησε:

          -Αληθώς Ανέστη!

          Όλα τα επιχειρήματα του ομιλητή κατέρρευσαν με δυο λέξεις.

          Ποια ήταν η τύχη του απλοϊκού αυτού εργάτη και των άλλων ακροατών δεν γνωρίζουμε. Ένα μόνο γνωρίζουμε, ότι η πίστη του ρωσικού λαού στην Ανάσταση του Χριστού, που είναι και η πρόγευση της δικής μας αναστάσεως, είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στο λαό αυτό, που κανένα ανθρώπινο μέσο δεν θα μπορέσει ποτέ να την ξεριζώσει.

          Μητροπολίτη Αργολίδος ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, “ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΆΣΙΜΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: