Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

 


Το κακό το στηρίζει και το κατευθύνει ο διάβολος και με αυτήν την πονηρή δύναμη το κακό τον παραπλανά και τον απομακρύνει από τον Θεό και τον κάνει εχθρό του εαυτού του και των άλλων ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν, να ξέρουμε ποια είναι αυτή η εχθρική δύναμη και μάλιστα οι τρεις “δυνατοί άρχοντες του πονηρού διαβόλου”, για να τους πολεμήσουμε και να τους νικήσουμε, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού. Γι’ αυτούς τους τρεις γίγαντες, αλλά και για τον τρόπο κατανικήσεώς τους μας τους εξηγεί ο άγιος Μάρκος ο Ασκητής με τα εξής:

          “Στην δική μας περίπτωση υπάρχουν τρεις δυνατοί και ισχυροί γίγαντες, πάνω στους οποίους στηρίζεται όλη η εχθρική δύναμη του νοητού διαβόλου. Αυτοί όταν πέσουν κάτω και νεκρωθούν, εύκολα θα εξασθενήσει όλη η δύναμη των πονηρών πνευμάτων. Αυτοί οι τρεις γίγαντες είναι: η άγνοια, μητέρα όλων των κακών, η λησμοσύνη, αδελφή, βοηθός και συνεργάτης της άγνοιας, και τρίτη η ραθυμία, η οποία υφαίνει το σκοτεινό και μαύρο σύννεφο για ένδυμα και σκέπασμα της ψυχής, και η οποία στηρίζει και δυναμώνει τις άλλες δύο και τους δίνει ύπαρξη και φυτεύει στην αμελέστατη ψυχή την κακία και την στερεώνει.

          Από την ραθυμία, την λησμοσύνη και την άγνοια δυναμώνουν τα υποστυλώματα των λοιπών παθών και μεγαλώνουν. Γιατί με το να είναι οι τρεις αυτές κακίες βοηθοί η μια  στην άλλη, αποδεικνύονται ισχυρές δυνάμεις και δυνατοί άρχοντες του πονηρού διαβόλου. Μέσω των οποίων ο στρατός των πονηρών πνευμάτων επιστρέφει και υποστηρίζεται και μπορεί να εκτελεί τις πονηρές βουλές του, και χωρίς αυτές, όσα είπαμε πριν δεν μπορούν να υπάρξουν.

          Αν, λοιπόν, θέλεις να νικήσεις τα πάθη, που αναφέραμε πριν, και να κατατροπώσεις με ευκολία τον στρατό των νοητών αλλοφύλων, αφού συμμαζευτείς στον εαυτό σου με την προσευχή και την βοήθεια του Θεού και αφού βυθιστείς στα βάθη της καρδιάς σου, ξετρύπωσε τους τρεις αυτούς δυνατούς γίγαντες του διαβόλου, την λησμοσύνη, την ραθυμία και την άγνοια, που είναι υποστυλώματα των δαιμόνων μέσω των οποίων επιστρέφουν και τα λοιπά πάθη της κακίας, και ενεργούν και ζουν και δυναμώνουν μέσα στις ψυχές των αμαθών και των φιλήδονων. Και με πολλή προσοχή και επιμέλεια του νου και με την θεία βοήθεια, και αφού βρεις αυτές τις μεγάλες κακίες, που οι άλλοι τις αγνοούν και ούτε φαντάζονται ότι υπάρχουν, αυτές, που είναι πιο καταστρεπτικές  από όλα τα άλλα κακά, πολέμησέ τες με τα όπλα της δικαιοσύνης, που είναι αντίθετα σ’ αυτές. Την λησμοσύνη πολέμησέ την με την αγαθή μνήμη, η οποία ειναι η αιτία όλων των καλών. Την άγνοια πολέμησέ την με την φωτισμένη γνώση, με την οποία η ψυχή ξαναξυπνάει και διώχνει από πάνω της το σκοτάδι της άγνοιας. Την ραθυμία πολέμησέ την με την προθυμία, που είναι  όπλο άριστο να βάλει σε τάξη και να σπρώξει την ψυχή προς την σωτηρία”.

          “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: