Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Γιατί τα συγχέουμε;

 


Στις 2 Σεπτεμβρίου μετέστη στην αιωνίοτητα ο θρύλος της ελληνικής μουσικής, ο μεγάλος Έλληνας πατριώτη; Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης. Ο χαρισματούχος μουσικοσυνθέτης ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα, που έκανε γνωστή και περήφανη την πατρίδα μας στα πέρατα της οικουμένης με την μουσική του. Αγωνίστηκε με αγνότητα και σθένος για οικουμενικά ιδεώδη, την ελευθερία, την δημοκρατία, την ειρήνη. Αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη του, παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του κατά το συλλαλητήριο-διαμαρτυρία για την κατάπτυστη συνθήκη των Πρεσπών, όπου ο μακαριστός ήταν κεντρικός ομιλητής. Τα μηνύματά του ακόμη είναι επίκαιρα! Ο Θεός να τον αναπαύσει!

“Εγώ δεν ντρέπομαι-όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν-να παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη και την θυσία για το Έθνος και την Πατρίδα- μια Πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες  του κόσμου- να είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα να περιφρονώ και να μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο πονηρή, απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη”......

          “Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας , δεδομένου οι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις, που έχουν στόχο τους την σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή...

          “Δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί όλοι γύρω να πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε ραγιά, αλλά εκείνος σηκώνεται όρθιος”!

         “Όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της Πατρίδας του και του Λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός! Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!”

          “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ”, τ. 583

Δεν υπάρχουν σχόλια: