Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

“ΓΙΝΕΣΑΙ ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΝ”

 

Τι μέγας λόγος και φοβερός, αλλά και πόσο μεγίστη αλήθεια για όλους μας: “Γίνεσαι Ίσος με τον Θεόν”! Δεν είναι δική μας η φράση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την είπε και την έγραψε και είναι αληθινή, πέρα ως πέρα, γιατί ερμηνεύει τον λόγον του Θεού, που εντέλλεται συνεχώς “να αγαπάμε τους εχθρούς μας”. Και μας διαβεβαιώνει ότι γινόμαστε όμοιοι με τον Πατέρα και Θεόν μας, που βρίσκεται στους ουρανούς. Είναι βέβαια δύσκολο, πολύ δύσκολο το αγώνισμα αυτό, να συγχωρήσεις τον εχθρό σου, όταν έχεις μια καρδιά γεμάτη εγωισμό και πάθη πολλά. Ασύγκριτη όμως είναι η αμοιβή στον νικητή ενός τέτοιου αθλήματος, αφού γίνεται “Ίσος τω Θεώ”. Ας δούμε όμως κατά λέξη το απόσπασμα αυτό από την Ομιλία της προς Εβραίου Επιστολή του Απ. Παύλου.

- “ Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, λέγει ο Κύριος, και θα γίνεται όμοιοι με τον Πατέρα σας, που είναι στους ουρανούς. Αγάπησε, λοιπόν τον εχθρό σου, γιατί αγαπώντας τον δεν ευεργετείς εκείνον, αλλά τον εαυτό σου. Πως; Αν αγαπήσεις τον σύνδουλό σου, θα έχεις μεγάλο κέρδος, γιατί θα γίνεις όμοιος με τον Θεόν. Βλέπεις ότι δεν χαρίζεσαι σ’ εκείνον, που συγχωρείς, αλλά στον εαυτό σου; Διότι το βραβείον δεν το δίνει σ’ εκείνον, αλλά σε σένα. Τι, λοιπόν, λέγει, αν είναι κακός; Τόσον μεγαλύτερος θα είναι ο μισθός σου. Και για την κακία του οφείλεις να τον ευγνωμονείς, κι αν ακόμη, παρά τις άπειρες ευεργεσίες σου, παραμένει κακός. Γιατί, αν δεν ήταν υπερβολικά κακός  δεν θα αυξανόταν υπερβολικά ο μισθός σου”.

          Και σε άλλη ομιλία του ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει για την συγχώρηση των εχθρών μας:

          “Και περισσότερον από αυτούς, που μας αγαπούν, ας φροντίζουμε να αγαπάμε τους εχθρούς μας, επειδή αυτοί γίνονται πρόξενοι απείρων αγαθών σε μας.Γιατί έτσι και των αμαρτιών μας  την συγχώρηση θα μπορέσουμε να βρούμε και με ταπεινωμένη σκέψη και συντετριμμένη ψυχή να κάνουμε τις προσευχές μας προς τον Θεό. Γιατί, όταν η ψυχή αποβάλλει κάθε εχθρότητα και έχει την σκέψη ειρηνική, αν παρακεί τον Κύριο με πολλή νηφαλιότητα, ελκύει μεγάλη βοήθεια από τον ουρανό.

          “ΥΠΕΡ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”, Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: