Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΛΗΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ- ΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (Φωτο)

          Την περασμένη Δεύτερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την καταληκτική περίοδο των πνευματικών εργασιών στη Ενορία μας για την φετινή περίοδο. Έλαβε χώρα στην αίθουσα ομιλιών του πνευματικού μας κέντρου με τη συμμετοχή πολλών ενοριτών μας.

          Κυρίαρχο στοιχείο της εν λόγω σύναξης υπήρξε η ομιλία του πρωτ. Γερασιμαγγέλου Στανίτσα, η οποία αναφέρονταν στη προσεχή μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και του Αγ. Πνεύματος.

          Σχολιάστηκαν βασικά θεολογικά στοιχεία εκ των οποίων τα κυριότερα είναι τα εξής:

          -Δέκα μέρες μετά την Ανάληψη πραγματοποιείται η αποστολή του Αγ. Πνεύματος στους μαθητές στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και εμφανίζεται ιστορικά και συγκροτείται επίσημα η Εκκλησία στον κόσμο. Οι μαθητές αποτελούν πλέον μια οικογένεια εν Κυρίω. Νοιώθουν ότι είναι μια ομάδα  ανθρώπων σαν ένας άνθρωπος και μένουν εκεί επί το αυτό για κάποιο σκοπό.

          -Ο πρώτος καρπός του Πνεύματος που δέχονται οι απόστολοι είναι η προσέλευση στην πίστη τριών χιλιάδων ψυχών από κάθε φυλή και γλώσσα. Η Πεντηκοστή είναι η φανέρωση των λειτουργιών του Αγ. Πνεύματος και η εναρκτήρια ημέρα της Εκκλησίας.

          -Το Άγ. Πνεύμα κάνει το έργο της Εκκλησίας ανοιχτό προς όλο τον κόσμο, τα έθνη και τις φυλές της γης. Εδώ έχουμε την οικουμενικότητα της Εκκλησίας. Πρόκειται για μια ενότητα αγάπης που ξεπερνά όλες τις ανθρώπινες αντιθέσεις. Η ενότητα αυτή φαίνεται με πρώτο χαρισματικό φαινόμενο αυτό της γλωσσολαλιάς, που σημαίνει κοινωνία αγάπης όλων των ανθρώπων

          -Η Πεντηκοστή είναι η γιορτή όλων των λαών και όχι μόνο του Ισραηλιτικού λαού. Η ιστορία της Εκκλησίας είναι μια δυναμική κίνηση ευαγγελισμού κα σωτηρίας. Το νόημα της Πεντηκοστής είναι ουσιαστικά θέμα ζωής.

          -Η είσοδος μας στην Εκκλησία γίνεται με το βάπτισμα και το χρίσμα και  ο αγιασμός μας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μας  στα  Εκκλησίας εν πνεύματι Αγίω.

          -Οι δωρεές του Πνεύματος δίνουν στη ζωή της Εκκλησίας και όλων των πιστών ποικίλα χαρίσματα όπως: γνώση, σοφία, πίστη, αγάπη, προφητεία, δικαιοσύνη, διακυβέρνηση, θαυμαστές θεραπείες, ελευθερία, ειρήνη, παρρησία, αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ό, τι άλλο χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ζωή είναι δωρεά του Αγ. Πνεύματος. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην προσωπική και κοινωνική ζωή, αν δεν ζητούμε την έμπνευση του Πνεύματος

          -Θέλουμε πράγματι το Άγ. Πνεύμα στη ζωή μας ως συνεργό στην ανάπτυξη της ύπαρξης μας ή τελικά ο άνθρωπος θέλει σχέση μόνο με τον εαυτό του;

Βασική προϋπόθεση είναι η αληθινή μετάνοια-«να μετανοήσει έκαστος και να βαπτισθεί στο όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών». Αν δεν συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας  δεν μπορούμε να λάβουμε δύναμη εξ ύψους. Η δωρεά ήλθε στον κόσμο, την έχουν οι απόστολοι, αλλά δεν πηγαίνει στον καθένα, αν δεν συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας.

          -Πολλοί χριστιανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για τη μεγάλη αυτή δωρεά του Πνεύματος  του Θεού, τη στιγμή που όλα έχουν κατάληξη εδώ, να λάβουμε το Άγ. Πνεύμα. Αν τα πράγματα είχαν μείνει στην Ανάσταση, ακόμα και την Ανάληψη, του Κυρίου δεν θα είχε γίνει το έργο του Θεού. Ήρθε το Πνεύμα και το έργο αυτό έρχεται στον κάθε άνθρωπο.

          -«το πνεύμα μη σβέννυτε» και «μη λυπείτε το πνεύμα το Αγιον» παραγγέλλει  ο Παύλος. Δηλ. να μην λυπούμε με τη ζωή μας το Πνεύμα και να μην σβήσουμε τη φλόγα του μέσα μας.

          -Να συνηθίσουμε στην επίκληση, την ομολογία, τη βίωση του Αγ. Πνεύματος, όπως κάνει η Εκκλησία μας. Ολόκληρη η ζωή, η λατρεία και η ιστορική της πράξη είναι μόνιμη επίκληση του θείου Πνεύματος, μόνιμη και ανανεούμενη Πεντηκοστή.


          Μετά το τέλος της ομιλίας επακολούθησε ένα πλούσιο εκκλησιαστικό κέρασμα στην αίθουσα καφέ του πνευματικού μας κέντρου μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγάπης και πνευματικής αγαλλιάσεως, δωρεών του Πνεύματος του Θεού που ενοικεί μονίμως στο χώρο της Εκκλησίας και απολαμβάνουν τις θείες δωρεές του όλοι εκείνοι που εν μετανοία και ταπείνωση εργάζονται για να το διατηρήσουν στη ζωή τους.

          Το ιεραποστολικό μας ραντεβού μας ανανεώθηκε για την  προσεχή περίοδο ευχόμενοι πλουσία την καρποφορία του θείου λόγου.

          πρωτ. γερ. σταν.

          Καλό καλοκαίρι
















3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρότυπο ενορίας και δραστηριοτήτων η ενορία σας.
Καλή δύναμη και καλό καλοκαίρι.
απ΄την νέα χρονιά τώρα!
Να έχετε υγεία.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Καλό καλοκαίρι,με υγεία!Καλή δύναμη και από Σεπτέμβρη στον αγώνα και πάλι!