Οι παρεμβάσεις στη φύση έχουν αποτέλεσμα άφθονη αλλά
χωρίς γεύση τροφή
Κάποτε, στις παλιές «δύσκολες» εποχές, ο πελάτης του
κρεοπωλείου έπρεπε να προσέχει αν ο κρεοπώλης θα έβαζε στο πακέτο του αυτό το
κρέας που ζήτησε, δηλαδή μην έβαζε περισσότερο λίπος ή κανένα μεγαλύτερο
κομμάτι κόκκαλο. Συχνά επίσης – αν ο άρχων της χατζάρας δεν ήταν ιδιαίτερα
έντιμος – μπορεί αντί για βετούλι να σας πουλούσε στη ζούλα κατσίκα που ήταν
πιο σκληρή καθότι γέρικη και θα έπρεπε να στοιχίζει φθηνότερα.
Τώρα, με τον φόβο στα μάτια, οι πελάτες ρωτούν τον
κρεοπώλη διάφορα στοιχεία για το γενεαλογικό δέντρο του μοσχαριού ή για τις
λεπτομέρειες ανατροφής μιας κότας. O tempora o mores! Τούτα τα θυμήθηκα γιατί
ξεκίνησα να ψάχνω το ζήτημα του κρέατος για να καταλάβω πού σταματούν τα
παραμύθια και πού ακριβώς βρίσκονται εκείνα τα λίγα ψίχουλα αλήθειας που η
χαραμάδα στο βλέφαρο του Μεγάλου Αδελφού (όχι του τηλεοπτικού, του άλλου, του
οργουελικού) θα με άφηνε να δω.
Λοιπόν, και για το κρέας όπως και για τα λαχανικά, τα
δημητριακά και τα μεταποιημένα, ισχύουν τα ίδια, δηλαδή: ξεκινήσαμε από την αγαθή
πρόθεση να παράξουμε περισσότερο κρέας, συμπιέζοντας το κόστος για να πάψει η
εκλεκτή αυτή τροφή να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των οικονομικά
εύρωστων. Γιατί το κρέας από τα αρχαία χρόνια ήταν για όλους τους λαούς (με
ελάχιστες εξαιρέσεις) η τροφή της γιορτής. Ένα σκαλάκι παρακάτω ήταν τα
πουλερικά κάθε είδους. Το κυνήγι (λέμε για άλλες εποχές που ήταν άφθονο)
κάλυπτε εκτάκτως τις ανάγκες των ανθρώπων σε πρωτεΐνη. Τα ζώα δεν θυσιάζονταν
για ψύλλου πήδημα, γιατί δίνουν γάλα (άρα τυρί και γιαούρτι κ.λπ.) ή αυγά
διαρκώς επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή, αλλά και στην οικονομία
των ανθρώπων.Μέχρι τη στιγμή που τα ζώα εκτρέφονταν από τον άνθρωπο. Μετά η
παραγωγή κρέατος βιομηχανοποιήθηκε και ευδοκίμησε με την αρωγή της επιστήμης·
πάντα για «το καλό μου». Έκτοτε, μέσα στο αθώο μου άσπρο-μπλε πιάτο και στην 22
ετών κατσαρόλα μου συνυπάρχουν μικρά κοψίδια με τη μοριακή βιολογία, τη
γενετική, τη χημεία και – κυρίως – την οικονομία του κέρδουδ, ενώ το μόνο υλικό
που δεν χωρεί σε αυτά τα σκεύη είναι η ηθική, διότι «κόβει» τη σάλτσα. Όσο για
τη γαστρονομική αξία των κοψιδιών, δεν τίθεται καν ως ζήτημα. Είναι πιο
άνοστο το κρέας (για την ακρίβεια όλο και πιο άνοστο) αλλά είναι πολύ. Άφθονο
και σε καλή τιμή.Μη μου πείτε ότι η επιστήμη εξελίσσεται για το καλό του
ανθρώπου, γιατί αυτό είναι αλήθεια και ψέμα μαζί. Τι εννοώ: Ας υποθέσουμε ότι
φέρνουμε στην Ελλάδα μια αγελάδα από ελβετική ράτσα που έχει μεγαλύτερη
απόδοση σε γάλα από την ελληνική· αυτή δεν μπορεί να επιζήσει στο κλίμα της χώρας
εκτός και αν προσθέσουμε στο δικό της γονιδίωμα, ένα γονίδιο από άλλη ράτσα που
αυξάνει την αντοχή της στο θερμότερο κλίμα. Καλό αυτό! Και έξυπνο! Μπορούμε
όμως να της προσθέσουμε και άλλα τέτοια γονιδιακά αξεσουάρ. Δηλαδή ένα άλλο
γονίδιο από ράτσα με ακόμη μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα και ένα γονίδιο που να
αυξάνει τα λιπαρά του γάλακτος του συγκεκριμένου ζώου και αυτό συνεχίζεται
μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του ανθρώπου προς τη «φύση».
Έπειτα θα πρέπει να προσθέσουμε στην τροφή του όλα τα
στοιχεία (αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, βιταμίνες κ.τλ.) που θα
εξασφαλίσουν το maximum της ανάπτυξης του ζώου. Αυτά θα ακούσετε να τα λένε
«βελτιωμένα» είδη ή διαγονιδιακά. Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο
ερώτημα αν οι παρεμβάσεις επηρεάζουν τη γεύση του κρέατος. Μόνο τα γευστικά μας
αισθητήρια είναι μάρτυρες της ανοστιάς· επιστημονικό πιστοποιητικό δεν
δίδεται...Υπάρχουν όμως και τα κοτόπουλα. Αν για τα αρμεγάδια (γαλακτοπαραγωγά
ζώα) μπορούμε να μιλήσουμε για μαζική παραγωγή κρέατος αλλά όχι για
βιομηχανοποίηση, αυτόν τον τελευταίο όρο μπορούμε να τον ταίο όρο μπορούμε να
τον χρησιμοποιήσουμε με ακρίβεια για την παραγωγή των κοτόπουλων και των
αυγών, τρόφιμα ευρύτατης κατανάλωσης.
Για να κατανοήσω το θέμα ζήτησα τη συνδρομή δυο
επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την επίκουρη καθηγήτρια
του τμήματος Ζωικής Παραγωγής κ. Ελευθερία Πανοπούλου και τη λέκτορα Γενετικής
κ. Αννα Κούρτη. Η κ. Πανοπούλου, η οποία είναι ειδική στον τομέα των
κοτόπουλων, μου εξήγησε ότι εδώ και μερικές δεκαετίες όλα τα κοτόπουλα που
κυκλοφορούν στον πλανήτη (στις αγορές εννοείται) είναι
υβρίδια. Δεν χάθηκαν οι ράτσες, απλώς δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τεράστιες εταιρείες που διατηρούν ισχυρά ερευνητικά τμήματα, «βελτιώνουν» και
διαχωρίζουν τις ράτσες των κοτόπουλων. Παρεμβαίνουν στον γενετικό κώδικα,
προσθέτοντας και αφαιρώντας γονίδια και διαμορφώνουν καινούργια
άτομα-κοτόπουλα, τα οποία έχουν συγκεκριμένο προορισμό στη βιομηχανία. Έτσι
διαμορφώνεται το υβρίδιο που εκτρέφεται για το κρέας του, άλλο που προορίζεται
για την παραγωγή αυγών και άλλο που προορίζεται για την αναπαραγωγή, δηλαδή
για να γεννήσει τα αυγά που στη συνέχεια θα εκκολαφθούν μηχανικά.Καθώς τα
πουλιά που εκτρέφονται στικ μονάδες είναι πολλά και ζουν σε συστοιχίες κλουβιών
ή σε ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο με συγκεκριμένους και σύγχρονους κανόνες
υγιεινής πάντα σε εσωτερικούς χώρους για να ελέγχεται το φως και η
θερμοκρασία, η τροφή τους μιμείται τη φυσική τροφή και μάλιστα εμπλουτίζεται.
Τα αυγά συγκεντρώνονται με κυλιόμενους ιμάντες στο τμήμα διαλογής και
συσκευασίας, ενώ οι κουτσουλιές των πουλιών συγκεντρώνονται σε κυλιόμενους
φαρδείς ιμάντες κάτω από τα κλουβιά και απομακρύνονται μηχανικά.
Τα επιχειρήματα τους είναι λογικά και ισχυρά υπέρ
αυτής της μεθόδου εκτροφήε. Καθαριότητα, συγκέντρωση των αυγών χωρίς απώλειες
και χωρίς κόπο. Βάζουν ένα ερώτημα πολύ λογικό: έχετε σκεφθεί πώς θα μπορούσε
κανείς να μαζέψει τα αυγά από ένα τεράστιο χωράφι με τις χιλιάδες κότες; Ή τη
δυσωδϊα από τις κουτσουλιές. Ομολογώ πως δεν το είχα σκεφθεί, αλλά τώρα που
το σκέφτομαι με πιάνει πυρετός.
Οι άλλες πτυχές
Στην ερώτησή μου αν οι παρεμβάσεις στους κώδικες της
φύσης είναι θεμιτές μού λένε ότι αυτές είναι και μάλιστα αν η επέκταση τους
συντελέσει στην καταπολέμηση της πείνας στα λιγότερο προνομιούχα μέρη της γης,
τότε ακόμα καλύτερα. Και συμπληρώνουν: ότι πεινούν και πεθαίνουν από πείνα
άνθρωποι σ' αυτήν την εποχή, αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας. Εσείς θα
διαφωνούσατε με κάτι τέτοιο; Εγώ, πάντως, δεν διαφώνησα. Μόνο που κάτι μέσα
μου μου λέει ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές στο ζήτημα και ότι η επιστήμη δεν
είναι τόσο αθώα.
Το πιο σημαντικό είναι, πάντως, ότι από τη στιγμή που
η εκτροφή των πουλερικών (και των άλλων κρεατοπαραγωγών ζώων) πέρασε από την
αυλή της γιαγιάς σε μεγάλες εταιρείες πολλών κατηγοριών (εταιρείες εκτροφής και
εταιρείες τροφών και εταιρείες κατασκευής κλουβιών και πάει λέγονταε) είναι
ξεκάθαρο ότι αυτό που ονομάζουμε «διαχείριση των πόρων» έπαψε να είναι
πολιτιστικό ζήτημα, έγινε πολιτικό.
πηγή: Η Καθημερινή, της Κυριακής 27/1/2002
1 σχόλιο:
Το τι τρώμε δεν λέγεται!
Ο Θεός να φυλάει.
Δημοσίευση σχολίου