Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

"ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΜΑΤΟΧΑΝΤΡΑ" Το μάτι στην βάπτιση!!!


Κάποια μέρα μας επισκέφθηκε ένας κύριος ο οποίος ενώ συζητούσαμε μας είπε όλο χαρά: «Πήγα και αγόρασα για το βαφτιστήρι μου μία εικόνα της Παναγίας με ματόχαντρα». Τότε τον ρώτησα: «Με συγχωρείτε ποιος θα φυλάει το παιδί; Η Παναγία ή η ματόχαντρα; Ο επισκέπτης μας κατάλαβε το νόημα της ερωτήσεως και κατάπιε την γλώσσα του. Δεν ήξερε τι να απαντήσει.

Πρόσφατα  πήγαμε σε ένα μυστήριο του βαπτίσματος. Αφού βαφτίστηκε το παιδάκι, λίγο πριν από το τέλος του μυστηρίου ένα συγγενικό πρόσωπο έδωσε στους παρισταμένους από ένα σταυρουδάκι. Το σταυρουδάκι είχε μία κορδελίτσα στο κάτω μέρος της οποίας υπήρχε μία ματόχαντρα. Λυπήθηκα για αυτό και σκέφθηκα τι δουλειά έχει η ειδωλολατρική ματόχαντρα με το σταυρό του Χριστού που είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο φυλαχτό;

Δυστυχώς αυτή η ειδωλολατρική ματόχαντρα έχει ανάμεσα στους χριστιανούς ευρεία διάδοση και χρήση. Χρησιμοποιείται  για να προστατεύεται ο άνθρωπος και το μικρό παιδί  από το μάτιασμα ή αλλιώς την βασκανία. Αλλά αγαπητοί μου ποια και πόση δύναμη μπορεί να έχει ένα υλικό και άψυχο μάτι; Και το σπουδαιότερο, όταν έχουμε τον πανάγιο και πανίσχυρο Σταυρό, εικόνες  της Παναγίας και των αγίων και άλλες ευλογίες-φυλαχτά από άγια προσκυνήματα, σε τι μας χρειάζεται η ματόχαντρα; Δεν είναι βεβήλωση και ασέβεια μαζί με το σταυρό και τις εικόνες να βάζουμε και την ματόχαντρα; Για αυτό παρακαλώ πολύ όπου βλέπουμε τη ματόχαντρα να τη ρίχνουμε στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: