Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Άγ. Γεράσιμος, ο αγαπημένος και προστάτης των απανταχού Κεφαλλήνων

20 Οκτωβρίου, οσίου πατρός ημών ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ του εν Κεφαλληνία
του νέου ασκητού και θαυματουργού

Απολυτίκιον  Ήχος  Α΄



                   Των ορθοδόξων προστάτην και εν σώματι άγγελον και θαυματουργόν θεοφόρον νεοφανέντα ημίν επαινέσωμεν πιστοί θείον Γεράσιμον. Ότι αξίως παρά Θεού απείληφεν ιαμάτων την αένναον χάριν. Ρώννυσι τους νοσούντας, δαιμονιώντας  ιάται, διό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα.


Κοντάκιον προς το, «Η Παρθένος σήμερον ….»

                   Ευχαρίστοις άσμασι, των Κεφαλλήνων η νήσος, προσκαλείται σήμερον των ορθοδόξων τα πλήθη, μέγιστον νεοφανέντα εγκωμιάσαι, καύχημα Ορθοδοξίας αναφανέντα, τον Γεράσιμον τον θείον, το ρύστην ταύτης ομού και πρόμαχον.



          Η Ζωή του

          Ο άγιος Γεράσιμος  εκοιμήθη τις 15 Αυγούστου το ι570. Επειδή όμως την ημέρα αυτή γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του γιορτάζεται την επόμενη μέρα.

          Ο άγ. Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και τις 20 Οκτωβρίου, η οποία μέρα αποτελεί και την επίσημη αργία στην Κεφαλονιά.

          Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή και ανήκε σε επιφανή βυζαντινή οικογένεια των Νοταράδων.

          Μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής του. Εικοσαετής πηγαίνει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο γραμμάτων της εποχής και παρά την ενετική παρουσία στο νησί υπήρχε ένας αναγεννησιακός αέρας σε σχέση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα

          Η βαθιά του σχέση με την ορθόδοξη πίστη τον έκανε να εγκαταλείψει τη Ζάκυνθο και ν’ αρχίσει τα προσκυνήματα στη σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της εποχής του.

          Πρώτος σταθμός το οικουμενικό πατριαρχείο όπου πήρε την πατριαρχική ευλογία και μετά επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Εκεί έγινε μοναχός και ασκήτευσε στην περιοχή της Καψάλας. Έμεινε αρκετό διάστημα εκεί και στη συνέχεια είχε τον πόθο να επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους γύρω στο 1538.

          Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων εκτιμώντας την προσωπικότητα του Γερασίμου τον κρατάει πλησίον του και τον ορίζει κανδηναλάπτη στον Πανάγιο τάφο. Εκεί ο Γεράσιμος χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον πατριάρχη Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος εις τιμήν του αγίου Γερασίμου τουΙορδανίτου.

          Το έτος 1548 ο άγιος Γεράσιμος άφησε τα Ιεροσόλυμα και πηγαίνει προς την Κρήτη, όπου παρέμεινε δύο χρόνια. Απ’ εκεί επιστρέφει στη Ζάκυνθο μετά από ένα ταξίδι-προσκύνημα, γεγονός που τον έφερε  πιο κοντά στον Θεό μετά από μια εικοσαετία.

          Ο άγιος Γεράσιμος στη Ζάκυνθο ασκείται σε μια σπηλιά, ενώ την ίδια εποχή έχει γεννηθεί στη  Ζάκυνθο ο άγιος  Διονύσιος, ο οποίος επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του αγίου Γερασίμου που ήταν ήδη γνωστός στο νησί.

          Εκεί κυριαρχεί η Ενετοκρατία η οποία αγωνίζεται με κάθε τρόπο ν’ αποκτήσει πιστούς  στον ντόπιο πληθυσμό. Ο άγιος Γεράσιμος φεύγει για την Κεφαλονιά και ζει ασκητικά σ’ ένα σπήλαιο κοντά σο Αργοστόλι. Στο σπήλαιο αυτό έμεινε  πάνω από πέντε χρόνια, οπότε αποφάσισε να εγκατασταθεί στα Ομαλά στους πρόποδες του Αίνου και να ιδρύσει μοναστήρι. Αρχίζουν να συρρέουν πιστοί για ν’ ακούσουν την διδασκαλία του.

          Στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα ερημοκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο παρεχώρησε στον άγιο μαζί με τα γύρω κτήματα, ο παπάς της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος το 1561. Ο άγιος Γεράσιμος ιδρύει Μονή με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ με την άδεια του επισκόπου Παχωμίου.

          Από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σ’ όλο τον χριστιανικό κόσμο και μετά από αίτησή του το πατριαρχείο το θέτει υπό την προστασία του.

          Ο άγιος Γεράσιμος εκοιμήθη τη 15η Αυγούστου.

          Οι ιερείς ντύνουν τον λείψανο του με τα άμφια που φέρει μέχρι σήμερα, και μετά από την εξόδιο ακολουθία που χοροστάτησε ο επίσκοπος Κεφαλληνίας Φιλόθεος, ενταφιάσθηκε δίπλα και μέσα στο νότιο τοίχο του Ιερού Ναού.

          Η πρώτη ανακομιδή γίνεται μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες στις 20 Οκτωβρίου του 1581. Οι Ενετοί φοβούμενοι την αφθαρσία του σώματος του ζήτησαν τα ταφεί ξανά για να συμπληρωθούν τρία χρονιά.

          Η δεύτερη ανακομιδή έγινε μετά από εξ μήνες με το ίδιο αποτέλεσμα.

          Γι’ αυτό θεσπίστηκε η κυριώνυμη εορτή του Αγίου στις 20 Οκτωβρίου και όχι στις 15 Αυγούστου.

          Αργότερα όμως οι χριστιανοί γιόρταζαν τη μνήμη του και στη Κοίμηση της Θεοτόκου όχι όμως στις 15 του μηνός για να μην επισκιάζει την Κοιμίσω τοη Θεοτόκου, αλλά τις 16 Αυγούστου.

          Ανακηρύχθηκε Άγιος το έτος 1622.

          Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο αγαπητός Άγιος και προστάτης των Κεφαλλήνων και όχι μόνο, αλλά και των «Ορθοδόξων προστάτης.



Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών και σκέπε τους πιστούς δούλους σου
πρωτ. γερ. άγγ. στανίτσας






Φώτο: Πεμπτουσία

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΡΑΣΙΜΑΓΓΕΛΕ.
ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ
ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.

Αναστάσιος είπε...

Από καρδίας εύχομαι σεβαστέ μου π. Γερασιμάγγελε να είσθε πολύχρονος και η εκκλησιαστική σας διακονία πολύκαρπη, θεοφιλής και ευλογημένη, προς ωφέλεια της ενορίας σας και γενικότερα του ευσεβούς λαού, προς δόξα του Αγίου Θεού.
Την ευλογία σας.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Πατερ γερασιμε ετη πολλα και ευλογημενα
να ζησετε!!

Ανώνυμος είπε...

Έτη πολλά και ευλογημένα, τις πρεσβείες του αγίου σας να έχετε!
π.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΞΕ ΤΟΥ ΘΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ
ΜΗ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ.