Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Περί  παίδων αγωγής


         Ο Λυκούργος, ο νομοθέτης των Λακεδαιμονίων, πήρε κάποτε δύο κουταβάκια γεννημένα από τους ίδιους γονείς και τα μεγάλωσε με τρόπο εντελώς διαφορετικό το ένα από το άλλο, κάνοντας το ένα λαίμαργο και με ροπή στην κλοπή,και το άλλο ικανό στην ανίχνευση και επιτήδειο στο κυνήγι.

         Αργότερα, όταν κάποτε οι Λακεδαιμόνιοι είχαν συγκεντρωθεί σ’ ένα μέρος, τους είπε: “Για τη δημιουργία τη αρετής, Λακεδαιμόνιοι,  μεγάλη συμβολή έχουν η συνήθεια, η εκπαίδευση, η διδαχή και ο τρόπος αγωγής, και τούτα ευθύς θα σας τ’ αποκαλύψω”.

          Έφερε τότε τα δύο σκυλιά και τ’ άφησε ελεύθερα, αφού έβαλε στην μέση μπροστά τους ένα δοχείο με φαγητό κι ένα λαγό. Τότε το ένα σκυλί κίνησε κατά τον λαγό, ενώ το άλλο όρμησε στο δοχείο. Οι Λακεδαιμόνιοι δεν μπορούσαν ακόμη να καταλάβουν τι σημασία απέδιδε σ’ αυτό και με ποια πρόθεση τους έφερε τα σκυλιά. Τότε τους είπε: “Και τα δύο τούτα είναι από τους ίδιους γονείς, αλλά με το να λάβουν διαφορετική αγωγή, ο ένα έγινε του  φαγητού και το άλλο του κυνηγιού”.                                                                                                                                                                  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σοφός
Δυστυχώς λείπουν τέτοιοι άνθρωποι τη σήμερον ημέρα.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Η Βόρειος Ιρλανδία και η «Βόρειος Μακεδονία»

Η Βόρειος Ιρλανδία και η «Βόρειος Μακεδονία» Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου             Έναν από τους λαούς που θαυμάζω είναι ...