Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ένα αλέτρι στα σπλάχνα σου



Κακό πράγμα η συνήθεια, Στομώνει τον νου. Ακινητοποιεί την προδιάθεση και αναστέλλει την ενδεχόμενη έκφρασή της. Συνηθίσαμε να καπνίζουμε, “δεν γίνεται αλλιώς”.Συνηθίσαμε να πηγαίνουμε τακτικά στα κέντρα διασκεδάσεως, “εν γίνεται αλλιώς”. Συνηθίσαμε να βρίζουμε, “δεν γίνεταιαλλιώς”.                             Ο Οκτώβριος είναι η εποχή του οργώματος και της σποράς.  Κάθε χρόνο, την εποχή αυτή, ακολουθώντας την συνήθεια που πήραμε απ’ τους γονιούς, οργώνουμε τα χωράφια μας, τα περιποιούμαστε και ύστερα τα σπέρνουμε. Όμορφες στιγμές.
          Παράλληλα, αγαπητοί,  με το όργωμα και την σπορά του χωραφιού, πρέπει να πραγματοποιήσουμε και κάποιο άλλο όργωμα και κάποια  άλλη σπορά. Του έσω ανθρώπου. Στη γη μεταχειριζόμαστε αξίνες, αλέτρια, τρακτέρ. Τη βρέχουμε με τον ιδρώτα μας. Στην ψυχή, ο σωματικός κόπος είναι          ελάχιστος. Μερικά μόλις βήματα, τόσα όσα χρειάζονται για να πάει κανείς στην εκκλησία. Εκεί  ο ιερεύς θα μας εφοδιάσει με πανίσχυρα εργαλεία για να καλλιεργήσουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας. Για να περιποιηθούμε το χέρσο ίσως “χωράφι μας”. Αυτό σίγουρα θάπρεπε να μας γίνει “συνήθεια”, με την καλή έννοια.
          Ας ακούσουμε επιβλητική την φωνή του ιερού Χρυσοστόμου μέσα απ’ τους αιώνες: “ Ότι και αν είναι κακό, έστω και αν είναι συνήθεια, να το κόβουμε. Ενώ ότι είναι καλό, έστω κι αν δεν είναι συνήθεια, να το κάνουμε”.

          Μ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: