Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πολυμελή όμιλος εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε στο φόρουμ “Οικουμενική Πρωτοβουλία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού”, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

          Το φόρουμ, εκ της θεματικής του, προχωρούσε σε μια σύνδεση της απειλής για το περιβάλλον-σε μια περίοδο που όλοι συνειδητοποιούν τις διαστάσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- και της απειλής για τα μνημεία του πολιτισμού, και κυρίως τα θρησκευτικά μνημεία-όχι τυχαία στην 66η επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955, στην διάρκεια των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές οι περισσότεροι ορθόδοξοι ναοί της Πόλεως- Εξηγώντας πως συνδέονται αυτές οι δύο απειλές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του φόρουμ: “Θεωρούμε ότι πίσω από την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων ευρίσκεται η ίδια εκείνη κακή αλλοίωσις της ελευθερίας μας η οποία προκαλεί και τα οικολογικά προβλήματα. Ο θρησκευτικός φανατισμός, αυτή η νοσηρή έκφραση της θρησκευτικής πίστης, και το “σύμπλεγμα του ανθρωποθεού”, ο νέος προμηθεϊσμός, ο οποίος δεν αναγνωρίζει μέτρα και όρια , αλλά θέλει τον άνθρωπο απόλυτο κυρίαρχο της φύσης, αποτελούν σήμερα τη μεγάλη πρόκληση και τη φοβερή απειλή για τη  φύση και τον πολιτισμό”.

          Και το συμπέρασμα: “Μια παιδεία χωρίς οικολογικό, ανθρωπιστικό και πνευματικό προσανατολισμό είναι παρωδία παιδείας. Το μέλλον ανήκει σε μια αυθεντική παιδεία υπεύθυνης ελευθερίας, στην υπηρεσία του Είναι και όχι του Έχειν, της αλληλεγγύης και όχι της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του περίκλειστου ατόμου”.

          “ΖΩΗ”, τ.4360

Δεν υπάρχουν σχόλια: