Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Με καρτερική υπομονή





Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας  κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


          «… Δεν συνιστά αδυναμία χαρακτήρος η χριστιανική υπομονή. Αντίθετα, μοιάζει με τη δύναμη της τροχοπέδης που προστατεύει από ατυχήματα, που εγγυάται την ασφάλεια της πορείας. Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να ταξιδεύσει με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, που δεν διαθέτει γερά φρένα. Η αποτελεσματική τροχοπέδη προϋποθέτει δύναμη. Το ίδιο και η υπομονή. Ακόμη και τις μεγαλύτερες θλίψεις και δοκιμασίες τις μεταμορφώνει. Από την προσωπική του εμπειρία, ο Απ. Παύλος βεβαιώνει: «Ειδότες ότι η θλίψη υπομονήν κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίς ου καταισχύνει.» (Ρωμ. 5, 3-5).
          Με την υπομονή, ο άνθρωπος αξιοποιεί καλύτερα τις νοητικές και συναισθηματικές του δυνάμεις. Αδελφωμένη η υπομονή με την ήρεμη επιμονή, ανοίγει περάσματα σε πολλά αδιέξοδα: στις οικογενειακές σχέσεις, στις κρίσεις υγείας, στις ποικίλες οικονομικές δυσκολίες, στη μορφωτική διαδικασία, στην επιστημονική έρευνα, στις δημιουργικές προσπάθειες. Οδηγεί τον άνθρωπο στην ωριμότητα. «Η δε υπομονή έργον τέλειον εχέτω, ίνα ήτε τέλειοι και ολόκληροι εν μηδέν λειπόμενοι» (Ιακ. 1,4).
          ………………………………………………………………………………
          Κατ’ εξοχήν απαιτείται υπομονή στις μέρες μας, για να πετύχουμε την αλληλεγγύη και την ομοψυχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να ξεπεράσουμε την κρίση. Με την υπομονή θα κερδίσουμε τη ζωή μας…… Η υπομονή δεν είναι κάτι το μοναχικό, το αυτόνομο. Ενεργεί μαζί με την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, η οποία «πάντα υπομένει».
          Προς αυτή τη μορφή υπομονής ας ικετεύσουμε τον Κύριο να κατευθύνει τις σκέψεις μας, αλλά κυρίως, τις καρδιές μας, αυτές τις εορτές των Χριστουγέννων. «Την υπομονή του Χριστού», την ήρεμη, την ανθεκτική, την αδαμάντινη. Και ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», νικητής, και πάλι θα λάμψει μέσα από τη βαριά συννεφιά, για να θερμάνει την καρδιά μας. Με καρτερική υπομονή ας πορευθούμε ιδιαίτερα στο νέο χρόνο, για να υπερβούμε τα πολυποίκιλα προβλήματα και τις απρόβλεπτες αντιξοότητες».

Αποσπάσματα από την Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο 2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει μεγάλη υπομονή στις εναντίον του προκλητικές εκδηλώσεις. Η Ερυθρη Συμμαχια οι φανατικοι εθνικιστες τον απειλησαν ευθεως να φυγει ειρηνικα από την Αλβανια διότι συνεχίζει το έργο του Αγ.Κοσμά του Αιτωλού, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιο σε δημοσιεύματα που είδαν τω φως της δημοσιότητας.