Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Μαζί με τους Αγίους
ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, 15 Δεκεμβρίου. 

Ανδρείος θάνατος

            «Μηδείς σου της νεότητος καταφρονήτω», γράφει ο απ. Παύλος προς τον μαθητή του και επίσκοπο Εφέσου Τιμόθεο. Και είν’ αλήθεια πως δεν είναι μόνο η ηλικία που κάνει τον άνθρωπο σεβαστό κι αξιοτίμητο. Γιατί όπως λέγει πάλι η θεία Γραφή «γήρας τίμιον ου το πολυχρόνιον, ουδέ αριθμώ ετών μεμέτρηται. Πολιά δε έστι φρόνησις ανθρώποις και ηλικία γήρως βίος ακηλίδωτος».
            Τα λόγια αυτά, που αναφέρονται στη σύνεση της νεότητος, μας θυμίζει με το παράδειγμα του ο άγιος Ελευθέριος, του οποίου η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη στις 15 Δεκεμβρίου. Σε πολύ νεαρά ηλικία χειροτονήθηκε επίσκοπος, αλλ’ αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι σεμνός και συνετός σαν τον καλύτερο γέροντα κι τερμάτισε τον δρόμο της αρετής του με σκληρό και μαρτυρικό θάνατο.
            Τι καλύτερο έχει να ζηλέψει ένας νέος, αν είναι να πεθάνει, παρά έναν ανδρείο και τιμημένο θάνατο; «Τεθνάμεναι γαρ καλόν ενί προμάχουσι πεσόντα άνδρ’ αγαθόν».

            π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ- ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ             Σήμερα, πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, γιορτάζουμε την Πεντηκοστή η οποία υπενθυμίζ...