Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Η αργία της Κυριακής και τα παιδιά

"Μη μου πει κάποιος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτά. Έπρεπε όχι μόνον να ασχολούνται, αλλά και συνέχεια να έχουν το νου τους στραμμένο σε αυτά. Εξ αιτίας όμως της αδυναμίας σας δεν τα λέγω αυτά, ούτε και απαγορεύω την μελέτη των αρχαίων, όπως δεν μποδίζω εσάς από τις κοσμικές υποθέσεις. Αλλά αξιώνω μία από αυτές τις μέρες να την αφιερώνουν στον κοινό Δεσπότη όλων.
          Διότι πώς δεν είναι παράξενο να διατάζετε τους υπηρέτες σας να δουλεύουν όλο το χρόνο και σεις να μην αφιερώνετε ούτε τον ελάχιστο χρόνο από την ανάπαυσή σας στον Θεό, και αυτό τη στιγμή που η υπηρεσία σας αυτή σ’ εκείνον δεν προσθέτει τίποτε -διότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη από τίποτε-καταλήγει όμως στο δικό σας συμφέρον; Όταν όμως τα οδηγείτε στα θέατρα δεν προβάλλετε για δικαιολογία ούτε τίποτε άλλο από αυτά, όταν όμως χρειάζεται να ωφεληθούν και να κερδίσουν κάτι από τα πνευματικά, προφασίζεσθε ότι είναι απασχολημένα; Δεν εξοργίζετε τον Θεό, όταν για τα άλλα ευκαιρείτε και αφιερώνετε χρόνο, το να επιδίδονται όμως στα δικά του να το νομίζετε ενοχλητικό για τα παιδιά και αναχρονιστικό; "


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι και επίκαιρο κιόλας αυτό το θέμα.

Αυτή η φράση είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο!

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!» Είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτόν που τη λέει σε κάθε κίνδυνο, προϋπόθεση ασφάλειας κι ευχαρίστησης. Γιατί μ...