Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ




          Συγκλονιστικό και πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά χρονικά για την επαρχία μας υπήρξε η εις επίσκοπον χειροτονία του αρχιμ. π. Χρυσάνθου Στελλάτου στις 13 Οκτωβρίου στον ιερό Ναό του πολιούχου μας Αγ. Ανδρέου.
       Μέσα σε μία ατμόσφαιρα βαθύτατα λειτουργικής, μυσταγωγικής και μυστηριακής δόθηκε η ευκαιρία σε κλήρο και Λαό να παρακολουθήσει το μυστήριο του τρίτου βαθμού της ιερωσύνης, αυτό του επισκόπου στο πρόσωπο του π. Χρυσάνθου.
          Δωδεκάδα σεβασμίων αρχιερέων της Ελλαδικής ιεραρχίας με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, ο οποίος έλαβε την ευλογίαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο, προέβη  στην χειροτονία του π. Χρυσάνθου με τη συμμετοχή πολλών κληρικών όλων των βαθμίδων.
          Ο πιστός λαός από νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε κατακλύσει το χώρο του Ι. Ναού, ενώ παρευρέθηκαν η πλειονότητα των κληρικών καθώς και οι τοπικοί άρχοντες της πόλεώς μας.
          Δυσκολεύεται κανείς να περιγράψει τα συγκλονιστικά βιώματα που δονούσαν τις ψυχές μας  μπροστά σ’ αυτή την πνευματική πανδαισία και την πνευματική ομορφιά του ορθόδοξου κάλλους της λατρείας μας.
          Ο π. Χρύσανθος συναισθηματικά φορτισμένος και βαθύτατα συγκινημένος μέχρις δακρύων αδυνατούσε να ολοκληρώσει τον χειροτονητήριο λόγο του καθώς αναφέρονταν σε πρόσωπα  που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική του πορεία καθώς  στα οικεία του πρόσωπα παρόντα και απελθόντα.
          Ο χειροτονητήριος λόγος του ήταν ένα πολύ βιωματικό κείμενο που συνέπαιρνε τις καρδιές μας  σε μία πνευματική πανδαισία. Και αυτό φάνηκε από τις ενθουσιώδεις ουρανομήκεις αναφωνήσεις των πιστών, οι οποίοι με όλη τη δύναμη της ψυχής των αλάλαζαν το άξιος, άξιος, άξιος.
          Αλλά εξ ίσου βαθύτατα συγκινημένος εμφανίσθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος ως γνωστόν πρότεινε τον π. Χρύσανθο για βοηθό του επίσκοπο στην Ι. Μητρόπολη Πατρών. Με λόγια  πατρικής αγάπης και στοργής του απηύθυνε νουθεσίες και παραινέσεις τονίζοντας την ευθύνη και το βάρος του επισκοπικού  διακονήματος, ιδιαίτερα σήμερα στην πονηρή και αλαζόνα εποχή μας, καθώς και διάθεση εκδαπάνησης κάθε πνευματικής ικμάδας για τη  σωτηρία των αδελφών υπέρ ων Χριστός απέθανε.
          Αλλά εκείνο που προκάλεσε τον θαυμασμό προς όλους τους εκκλησιαζομένους  ήταν τα λόγια του Μητροπολίτου μας: «Να τιμάτε το νέο επίσκοπο περισσότερο από εμένα και να τον αγαπάτε περισσότερο από εμένα». Τα λόγια αυτά δεν λέγονται τόσο εύκολα, όταν όλοι μας επιδιώκουμε την αποκλειστικότητα και την προτεραιότητα. Αυτό τιμά υπερβαλλόντως τον Μητροπολίτη μας γιατί δείχνει την πηγαία αγάπη του προς τον νέο επίσκοπο –βοηθό της επαρχίας του, αλλά ακόμη μας προσφέρει και ένα υπόδειγμα ταπεινού φρονήματος το οποίο πρέπει να κοσμεί όλους μας.
          Ευχαριστούμε και τον θεοφιλέστατο  επίσκοπο ΧΡΥΣΑΝΘΟ γιατί με το μυστήριο της χειροτονίας του συγκλόνισε τις καρδιές μας και αναζωπύρωσε και τις δικές μας ιερατικές συνειδήσεις. Ακόμη χαιρόμαστε γιατί θα τον απολαμβάνουμε  στις ενορίες μας λειτουργούντα, ευλογούντα και αγιάζοντας ημάς και συνεργαζόμενοι από κοινού στην κοινή προσπάθεια του αγιασμού και της σωτηρίας των πιστών.
          ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ του θεοφιλεστάτου Επισκόπου πολλά τα έτη.

          Πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαίσιο κείμενο πάτερ.
εκεί στην Πάτρα είσαστε τυχεροί που αποκτήσατε βοηθό Επίσκοπο.
Καλή διακονία να έχει.

Ανώνυμος είπε...

Εις πολλά έτη Δέσποτα!!!

Άξιος...!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα άξιος και ευλογημένος να είναι.
Μεγάλη η χαρά των Πατρινών.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον π.Χρύανθο για την εκλογή του.
Πιστεύω και ευελπιστώ να βοηθήσει σημαντικά τον πατραϊκό λαό.
Καλή διακονία Θεοφιλέστατε κ.Χρύσανθε.