Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ο ρόλος των λογισμών στην πνευματική ζωή




   Τί είναι οι λογισμοί που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο;

 Λογισμοί δεν είναι απλώς οι σκέψεις, αλλά οι εικόνες μαζί με τις σκέψεις. Σύμφωνα με τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή οι λογισμοί είναι απλοί και σύνθετοι. Απλοί είναι οι απαθείς, που δεν σχετίζονται με πάθος, ενώ οι σύνθετοι είναι οι εμπαθείς.
          Κατά τον άγιο Ισαάκ  τον Σύρο, τέσσερα είναι τα αίτια που κινούν τους λογισμούς:
          -Από το φυσικό θέλημα της σαρκός.
          -Από τις φαντασίες των αισθήσεων των πραγμάτων του κόσμου με τους οποίους ακούει και βλέπει.
          -Από τις προλήψεις, και
          -Από τις προσβολές των δαιμόνων που μας πολεμούν σ’ όλα τα πάθη. Πάντως η πιο βασική αιτία των λογισμών είναι ο πόλεμος των δαιμόνων. Οι δαίμονες σπείρουν συνεχώς λογισμούς για να αιχμαλωτίσουν τον νου.
          Οι λογισμοί που προέρχονται από τους δαίμονες αιχμαλωτίζουν το νου και τον οδηγούν στην διάπραξη της κατά διάνοιαν και κατ’ ενέγειαν αμαρτίας, η οποία, όταν επαναλαμβάνεται πολλές φορές, τότε γίνεται πάθος.
          Βέβαια πέρα από τους λογισμούς υπάρχουν και οι αγαθοί που προέρχονται από τον Θεό. Ένας γενικός κανόνας για να διακρίνουμε τους λογισμούς είναι ότι μας φέρνουν χαρά προέρχονται από τον Θεό και όσοι μας προξενούν λύπη και ταραχή προέρχονται από τον διάβολο.
          Οι άγιοι της Εκκλησίας δεν μας άφησαν αβοήθητους στον πόλεμο κατά των λογισμών, αλλά μας έδωσαν τα κατάλληλα μέσα για να θεραπευθούμε απ’ αυτούς.
          Στην  προτροπή του Απ. Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο λέγει: «Συ δε νήφε εν πάσι». Εδώ κρύβεται το  μυστικό του πνευματικού αγώνα. Αυτή η νήψη ονομάζεται φυλακή των λογισμών και νοερά ησυχία. Αν το επιτύχουμε αυτό τότε μπορούμε ν’ αποφεύγουμε τα αίτια που τους προκαλούν. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αποφεύγεται η ακρασία των βρωμάτων και των πομάτων. Ακόμη η πείνα, η δίψα, η αγρυπνία, η αναχώρηση βοηθούν τον άνθρωπο ν’ απαλλαγεί από τους λογισμούς. Επίσης, πρέπει ν’ αποφεύγονται τα πρόσωπα εκείνα που προκαλούν πειρασμό. Επί πλέον η  νηστεία και η προσευχή μας βοηθούν πολύ στον πόλεμο αυτό. Ακόμη η μελέτη της Αγ. Γραφής και του βίου των Αγίων. Ασφαλώς απαραίτητη είναι η εξαγόρευση των λογισμών σε πνευματικό πατέρα που ευθύνεται για την ψυχή μας.
          Πάντως από τη στάση μας απέναντι στους  λογισμούς θα σωθούμε ή θα κατακριθούμε. Οι λογισμοί έχουν γίνει θεσμός. Ας προσπαθήσουμε κατά δύναμη μέσα στο πνεύμα της ορθόδοξης πνευματικότητας να τηρούμε τον νουν εκ του πονηρού και να βιώνουμε το μυστήριο της σωτηρίας με τον καθημερινό αγώνα μας.

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»  ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014
           

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε ευθύνη για την καλλιέργεια των λογισμών και όχι γιατί μας έρχονται στο μυαλό.
Όλη η ζωή είναι μια πάλη ενάντια στους λογισμούς.