Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

«Πανδαισία υμνωδών» από τον μουσικοδιδάσκαλο Γιάννη Δακαλακη

Παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του επιχώριου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του Δημάρχου Θέρμου κ. Σπ. Κωνσταντάρα, εκπροσώπων στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών, το κέντρο λόγου και τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, παρουσίασε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου το νέο βιβλίο του Μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτη κ. Γιάννη Δακαλάκη με τίτλο: «ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΥΜΝΩΔΩΝ. Δυόμιση αιώνες Βυζαντινής Μουσικής και Παιδείας στην Ιερή Πόλη 1760-2015».

Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Σαράντος Καργάκος, ιστορικός – συγγραφέας, η κα Σέβη Μαζέρα Διδάκτωρ της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Ιωάννης Κοντός Ιατρός – πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου.

Ο κ. Καργάκος εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Δακαλάκη αφού μέσα από το βιβλίο του παρουσίασε τα ντοκουμέντα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της βυζαντινής μουσικής κάτι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των ετών 1760 μέχρι την ελληνική επανάσταση του 1821. Εν συνεχεία, ο κ. Καργάκος συνέκρινε την τότε εποχή στην οποία διδάσκονταν μαθήματα πατέρων της εκκλησίας, αρχαίων συγγραφέων, άλλων λογίων ανδρών με τη σημερινή «φτώχεια» στην οποία έχει περιπέσει τόσο η παιδεία όσο και η γλώσσα μας και επαίνεσε το έργο του συγγραφέα που υπήρξε μοναδικό, συμπληρώνοντας έτσι ένα κενό που υπήρχε σε όλες τις αναφορές διαφόρων συγγραφέων σχετικά με το θέμα αυτό.

Η κα Μαζέρα αναφέρθηκε στη μεγάλη μορφή του Αρχιδιακόνου Ανθίμου για τον οποίο έχει κάνει ιδιαίτερη έρευνα η ίδια παράλληλα με την έρευνα του συγγραφέα ο οποίος έχει αποτυπώσει την προσφορά και το έργο του Ανθίμου με πολλά βιβλία του και με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Τέλος ο Ιατρός κ. Κοντός αρχικά αναφέρθηκε στα νεανικά χρόνια του συγγραφέα όπως τον γνώρισε ο ίδιος και στην προσπάθεια που κατέβαλε να σπουδάσει την ψαλτική τέχνη και τη Βυζαντινή Μουσική κοντά στον μεγάλο δάσκαλο αείμνηστο Γιώργο Καππέ.

Στον χαιρετισμό του κ. Γιάννης Δακαλάκης αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου θέλοντας να αποτυπώσει αυτή τη φορά τη ζωή, το έργο και την προσφορά των εν ζωή Ιεροψαλτών. Ανέφερε δε ότι η ανεύρεση των στοιχείων που αποδείκνυαν τη λειτουργία της Σχολής στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δηλαδή τα ΜΑΘΗΜΑΤΑΡΙΑ με τα οποία γινόταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ψαλτικής τέχνης, αποτελούσε γι’ αυτόν όνειρο ζωής. Την προσπάθεια αυτή την εστίασε στις Ιερές Μονές Προυσού, Ταξιαρχών Αιγίου, Ιβήρων του Αγίου όρους, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας απ’ όπου έλαβε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στη συνέχεια στις δύο αίθουσες του χώρου.

Στο τέλος της βραδιάς έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει δεκάδες ΜΑΘΗΜΑΤΑΡΙΑ, μουσικά εκκλησιαστικά χειρόγραφα χρονολογούμενα από τον 15ο αιώνα από μεγάλους πρωτοψάλτες, μουσικά βιβλία του 18ου αιώνα, χειρόγραφα των μαθητών του Ανθίμου και τις εικόνες μεγέθους τέμπλου τις οποίες αγιογράφησε ο μεγάλος αυτό κληρικός και πρωτοψάλτης με ημερομηνία 1848. Όλοι επίσης θαύμασαν το μοναδικό χειρόγραφο μουσικό βιβλίο με την παλαιά μέθοδο Ιωάννου Κουκουζέλη καθώς και την καλλιγραφημένη από ανώνυμο Αιτωλικιώτη μουσικό «Μέθοδο της Βυζαντινής Μουσικής». Και τα δύο αυτά βιβλία ανήκουν σε ιδιώτες που τα παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης.


Το πλήθος του κόσμου δημιούργησε το αδιαχώρητο τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο της «Διεξόδου» όπου είχε στηθεί μηχανή προβολής για την εξυπηρέτηση των θεατών, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι παραβρισκόμενοι έλαβαν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο του Συγγραφέα.


















3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δεσπότης μας τρέχει παντού και πάντα!

Ανώνυμος είπε...

Συμμετείχε ένας από τους καλύτερους και διαπρεπέστερους ιστορικούς της παγκοσμίας ιστορίας Σαράντης Καργάκος.
Είναι τυχερή η Ελλάδα που έχει στις τάξεις της τέτοια αναστήματα παγκοσμίου φήμης και προβολής.

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.