Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Σοβαρές ενστάσεις για την Μεγάλη Σύνοδο από τον Νέας Σμύρνης ΣυμεώνΕντονες αντιρρήσεις και ενστάσεις σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο καταθέτει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο.

Στην επιστολή που απευθύνει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικά η Romfea.gr, ο Σεβασμιώτατος εκφράζει τις επιφυλάξεις του σε μία σειρά ζητημάτων.

«Δε μπορεί να θεωρείται Πανορθόδοξη μία Σύνοδος που δε μετέχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι, αλλά μόνο οι Προκαθήμενοι με διευρυμένες έστω αντιπροσωπείες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών.«Η μειωμένη συμμετοχή των Επισκόπων μειώνει και τη βαρύτητα της Συνόδου και δε μπορεί να θεωρείται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» προσθέτει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει επίσης πως δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα ψήφου οι Επίσκοποι αλλά μόνο οι Εκκλησίες, γεγονός που έρχεται αντίθετο στη δημοκρατικότητα που χαρακτηρίζει την Ορθοδοξία.Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης εκφράζει τη λύπη του που δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων τα πραγματικά μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ορθοδοξία, όπως τα Δίπτυχα, το Αυτοκέφαλο και ο τρόπος ανακήρυξής του και το ημερολογιακό ζήτημα.Παρά τις αντιρρήσεις του σε σημαντικά ζητήματα διατύπωσης και κανονικότητας που πρέπει να ακολουθηθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Εκκλησία της Ελλάδος να μετάσχει σε αυτή.

Σημειώνει πως δεν επιθυμεί να μετέχει για προσωπικούς λόγους στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο και πως τα 24 μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν την Εκκλησία της Ελλάδος στην Σύνοδο θα πρέπει να εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή: http://www.romfea.gr/images/article-images/2016/02/neas_smirnis.pdf

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω θεώ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς και ο Άγιος νέας Σμύρνης τάχθηκε υπέρ του στρατοπέδου του Πειραιώς του Ναυπάκτου του Αιτωλοακαρνανίας του Λεμεσού.
Δόξα τω θεώ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι περίεργος δω αν Τελικά θα γίνει Η Αγία και μεγάλη σύνοδος.
Πολύ αμφιβάλλω.

Ανώνυμος είπε...


Επιτέλους και άλλος αδελφός μητροπολίτης διαμαρτύρεται και ξεχωρίζει την θέση του.

Φωτεινὸ παράδειγμα

Ἕνα περιστατικὸ ποὺ ξεχώρισε πρόσ­φατα μέσα στὸ πλῆθος τῶν καθημερινῶν εἰδήσεων τοῦ ἠλεκτρονικοῦ Τύπου, ἀναφέρεται σ᾿ ἕναν Ἕλληνα καλλι...