Σάββατο 2 Απριλίου 2016

S.O.S ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ! ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!


Την παρακάτω επιστολή μας έστειλε, ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και σχετίζεται με την ίδρυση του τμήματος ισλαμικών σπουδών μέσα στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.. Έχουμε αναφερθεί άπειρες φορές στο θέμα μέσα από το pentapostamga.gr, όμως είναι πολύ παρήγορο και ενθαρρυντικό να ακούς τους ίδιους τους φοιτητές. Ίσως είναι αυτοί που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο και όμως δεν έχουν ερωτηθεί από κανέναν και καμία επίσημη αρχή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη και την αξιότιμο αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Με αφορμή την απόφαση για λειτουργία «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
Μετά το ατόπημα της Ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει και να θεσμοθετήσει σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων που ουσιαστικά πλήττει οτιδήποτε ωραίο στις ανθρώπινες σχέσεις και επαφές, πολτοποιεί το ιερό θεσμό-μυστήριο του Γάμου με σύμφωνα και πολιτικές τελετές, διαβρώνει την οικογένεια και εξυπηρετεί τον πολιτικό ολοκληρωτισμό, συντελείται ένα δεύτερο ολίσθημα, αυτήν την φορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας: Η εισαγωγή ισλαμικών σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
Είμαστε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δεν εκπροσωπούμε την ολότητα των φοιτητών της Σχολής αλλά πιστεύουμε πως εκφράζουμε την άποψη πολλών συμφοιτητών μας. Ως μέλη της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και πολίτες αυτής της χώρας έχουμε το υπέρτατο χρέος και δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας επί της υπουργικής αυτής απόφασης καθώς μας αφορά άμεσα αλλά και την ανησυχία μας. Ανησυχούμε αν αυτό το εγχείρημα αποδώσει καρπούς μέσα στην Θεολογική Σχολή. Ανησυχούμε με το όλο και διογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος. Ανησυχούμε πως θα συνυπάρξουν Ορθόδοξη Θεολογία και Ισλάμ και εκφράζουμε τους φόβους μας, όπως τους επεσήμανε και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, για βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών.
Μπροστά σ΄ αυτήν την χαώδη κατάσταση αποφασίσατε την λειτουργία τετραετούς προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών το οποίο μάλιστα θα λειτουργήσει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2016-17 εντός της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.! Ως φοιτητές της Θεολογικής Σχολής απαιτούμε την άμεση αναστολή, απόσυρση ή ακύρωση της λειτουργίας της «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» εντός της Θεολογικής Σχολής και αντιπροτείνουμε την δημιουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στην Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. το οποίο δεν θα συστεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ., θα διατηρήσει τον προβλεπόμενο μικρό αριθμό των εισακτέων και την προβλεπόμενη δομή του όσον αφορά τους καθηγητές οι οποίοι θα προέρχονται από τα Τμήματα Θεολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας, Φιλολογίας, Νομικής, Αρχιτεκτονικής και την διδασκαλία. Προβλέπεται επίσης ότι θα προκηρυχθούν πέντε θέσεις διδασκόντων (από που θα βρεθούν τα χρήματα σε μία τέτοια εποχή περικοπών· ελπίζουμε όχι από την Τουρκία και το Σουλτανάτο του Ομάν όπως είχαν εξαγγείλει οι ίδιες ότι προτίθενται), οι οποίοι θα διδάξουν Μουσουλμανική Θεολογία, δηλαδή Κοράνι και Αραβική γλώσσα.
Η Ελλάδα έχει μία γηγενή μουσουλμανική μειονότητα εκ της οποίας όσα μέλη της θέλουν να διδαχθούν την Ισλαμική Θεολογία αναγκάζονται, και μάλιστα με χρηματοδότηση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, να καταφεύγουν στην Αραβία, Τουρκία ή σ΄ άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Προκειμένου να αποτρέψουμε τον φανατισμό που καλλιεργείται σ΄ αυτές τις χώρες, είναι πιο σωστό να δημιουργηθεί Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στην Ελλάδα όπου μαθήματα, σπουδές, καθηγητές, εκπαιδευτικό περιεχόμενο θα υπόκεινται και θα προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, πρέπει να παράσχετε τις κατάλληλες εγγυήσεις και τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ασφάλειες ώστε το Τμήμα αυτό να μην εξελιχθεί σε χώρο φανατισμού, μωαμεθανικής προπαγάνδας, εξισλαμισμού και προστασίας, ή ακόμη και εκκόλαψης Τζιχαντιστών! Τουναντίον να εξελιχθεί σε περιβάλλον αποδοχής της ετερότητας, καλλιέργειας της διαφορετικότητας και σεβασμού και υιοθέτησης των αξιών ζωής του τόπου μας.
Είναι αδύνατη η συνύπαρξη Ισλαμικής και Ορθόδοξης Θεολογίας. Νομικώς αβάσιμη καθώς η υπ΄ αριθμόν 194/1987 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ρητά και ξεκάθαρα: «όσα διδάσκονται στο Θεολογικό Τμήμα αποτελούν κυρίως δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Επιστημονικώς και παιδαγωγικώς απαράδεκτο διότι οι Θεολογικές Σχολές έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση Σπουδών και διότι δεν υπάρχει καμία επιστημολογική και θεολογική συνάφεια με το Ισλάμ. Οντολογικώς θα οδηγήσει σε όξυνση πνευμάτων και έξαρση φανατισμού με αποτέλεσμα όχι μόνο το όλο εγχείρημα παταγωδώς να αποτύχει αλλά και να εκτυλίσσονται-μη γένοιτο-ακραία περιστατικά βίας. Θεολογικώς ανεπίτρεπτο καθώς η Ισλαμική Θεολογία είναι εντελώς αντίθετη από την Ορθόδοξη Θεολογία με πρώτη και ουσιώδη διαφορά ότι δεν αποδέχεται το τρισυπόστατο του Θεού (Κοράνι 5:73). Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, αρνείται τον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού και Θεό (37:152,153) αλλά τον θεωρεί ως ένα απλό προφήτη και «γιο της Μαριάμ» (5:17). Υποβαθμίζει την γυναίκα σε αντικείμενο, αποστρέφεται την ετερότητα και την διαφορετικότητα όταν απαγορεύει την σύναψη φιλίας με μη Μουσουλμάνους (3:28), προτρέπει και ευλογεί υπό συγκεκριμένες περιστάσεις την βία και την αφαίρεση ζωής (2:191, 5:53, 8:12, 8:17, 8:39). Στην Ορθόδοξη Θεολογία δεν νοείται η οποιαδήποτε απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο ανθρώπινο πρόσωπο, πολύ περισσότερο η αφαίρεση ζωής! Η ανθρωπολογία και οι διαπροσωπικές σχέσεις (κοινωνικές, οικογενειακές, φιλικές, διαθρησκειακές) στο Ισλάμ είναι τελείως διαφορετικές!
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, υπηρετείτε το Α και το Ω ενός Έθνους: Την Παιδεία! Υποχρεούστε να την διαφυλάξετε και να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να καλλιεργηθεί σε κάθε πολίτη, ιδίως στους νέους! Αν ενδιαφέρεστε για την Παιδεία και επιδιώκετε το διάλογο και ονειρεύεστε μία καλύτερη, πιο ποιοτική Παιδεία όπως εξαγγέλετε, ακούστε μας! Δεν διακατεχόμαστε από κανέναν φονταμενταλισμό, ούτε ανήκουμε σε καμία παραθρησκευτική οργάνωση. Το μέλλον διαγράφετε δυσοίωνο. Μην το κάνετε με εξαγγελίες, άστοχες δηλώσεις και κυρίως μέτρα σας ακόμη δυσκολότερο. Στο χέρι σας είναι!
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016
Ομάδα φοιτητών Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εξηγούντατα όλα. Η Παναγία να μας σκεπάζει.

Ανώνυμος είπε...

Και ακομα δεν εχουμε δει τ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΤΣΙ;