Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μητροπολίτης Πατρών: "Η έλευση της Αγίας Ζώνης δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους"

Ως μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός και ευλογία για όλους χαρακτήρισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος την έλευση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στην Πάτρα την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στις 5 το απόγευμα, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται το ιερό αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας.

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου εδόθη στον Απόστολο Θωμά θαυματουργικά κι όπως μας είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο του, η Τιμία Ζώνη εξέρχεται μόνο μία φορά το χρόνο, το πολύ σε 2 Μητροπόλεις, γι’ αυτό και ευχαρίστησε τόσο την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους όσο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Το θέμα της ελεύσεως ενός προσκυνήματος δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους αλλά για πνευματικούς. Γίνεται πρωτίστως γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από πνευματικό επιστηριγμό, για πνευματική τόνωση και ηθική υποστήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας ότι τα χρήματα που θ’ αφήσουν οι πιστοί στα παγκάρια του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου όπου θα τεθεί για προσκύνημα η Τιμία Ζώνη έως και το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2016, αφού καταμετρηθούν, θα διατεθούν μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και την εξυπηρέτηση του Λαού. Θα διατεθούν και για τους Υπότροφους σπουδαστές της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών (αυτή τη στιγμή η Μητρόπολη στηρίζει με 7.500 ευρώ 18 συνολικά υπότροφους) αλλά και για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Λύχνος της Μητροπόλεως που αποτελεί έναν πρωτότυπο άμβωνα όπου προβάλλεται το Θείο κήρυγμα και φτάνει ιντερνετικά σε χιλιάδες, εκατομμύρια κόσμο.

«Είναι ανάγκη να ακούγονται κάποιες αλήθειες και πλέον μετά και την ψηφιακή άδεια βλέπουν τον Λύχνο καθημερινά χιλιάδες θεατές», ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος ενώ πρόσθεσε πως ο σταθμός στοιχίζει 15.000 ευρώ το μήνα και απασχολεί μαζί και με τους εθελοντές, 15 ανθρώπους.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στο κτίριο της οικογένειας Βρη στη Φιλοποίμενος που πριν λίγους μήνες περιήλθε μέσω αγοράς στην Μητρόπολη Πατρών με στόχο να παραμείνει στην τοπική κοινωνία. Επιτελούνται ήδη εργασίες με τον 1ο όροφο που θα στεγάσει την κεντρική δομή των συσσιτίων της Μητρόπολης να εγκαινιάζεται στις 28/11 (θα υπάρχει και άνθρωπος που θα αναλάβει το κομμάτι της μαγειρικής) ενώ στους άλλους 3 ορόφους θα διαμορφωθούν από τουλάχιστον 4 δωμάτια σε κάθε όροφο μαζί με βοηθητικούς χώρους για την φιλοξενία άπορων φοιτητών, σαν δηλαδή μία μικρή φοιτητική εστία στο κέντρο της πόλης όπου οι φοιτητές αυτοί θα διαμένουν δωρεάν.

Μάλιστα όπως μας είπε ο Μητροπολίτης, αυτές τις μέρες έχει δύο περιπτώσεις φοιτητών για τους οποίους η Μητρόπολη αναζητά να βρει διαμέρισμα για να μείνουν, με το κόστος του ενοικίου να το αναλαμβάνει η Μητρόπολη Πατρών.

Αναφορικά με τα συσσίτια, ο κ.κ. Χρυσόστομος αποκάλυψε πως καθημερινά σ’ όλες τις ενορίες όπως της Αγ. Σοφίας, Αγ. Τριάδας, Αγ. Ανδρέα, κ.α. ετοιμάζονται και μοιράζονται πάνω από 2.000 μερίδες φρεσκομαγειρεμένο φαγητό με τις ανάγκες ολοένα ν’ αυξάνονται.

Τέλος μας είπε πως επικεφαλής της συνοδείας από το Άγιο Όρος που θα μεταφέρει την Τιμία Ζώνη στην Πάτρα, θα είναι ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου (θεωρείται η πολυπληθέστερη και πλέον γνωστή ιερά μονή του Αγίου Όρους με σχεδόν 150 μοναχούς) Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος και θα μιλήσει στη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού το Σάββατο 5/11 (ώρα έναρξης του εσπερινού όπου θα χοροστατήσει ο κ.κ. Χρυσόστομος, στις 18.00).

Η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης όπου και προσκαλείται ο Πατραικός λαός (υπάρχουν πληροφορίες ότι το διάστημα της παραμονής της Τιμίας Ζώνης θα έρθουν στην Πάτρα και πολλοί προσκυνητές από τις γύρω περιοχές και νομούς) θα γίνει στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής πλησίον του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου.

Την δε Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στην πρωινή πανηγυρική Θεία λειτουργία, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα προβεί και σε χειροτονία του διάκονου Ιωακείμ Σταματόπουλου σε πρεσβύτερο.

*Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιοι επίσημοι θα παραστούν στον φετινό εορτασμό του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου στις 30 Νοεμβρίου 2016 ενώ στο ερώτημα αν θα έρθει και ο Υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ο κ.κ. Χρυσόστομος απήντησε «καμία αντίρρηση».

Με την μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας και το πενθήμερο ιερό προσκύνημα, ξεκινούν και τα φετινά Πρωτοκλήτεια που όπως κάθε χρόνο είναι αφιερωμένα στον Απόστολο Ανδρέα.

Επιμέλεια κειμένου - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Πηγή: The Best

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο δεσπότη μου βάζεις τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
Εύγε...!!!