Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Γ΄ Κυριακή Λουκά Η ανάσταση του γιου της χήρας της  Ναϊν




          Ένα μικρό σχόλιο

Τα βάσανα των ανθρώπων δεν έπαψαν να είναι πολλά, όπως ο πόνος, η δυστυχία, η φτώχεια, η αδικία, η αρρώστια, οι ποικίλες περιστάσεις, ο θάνατος. Αυτά τα δεινά εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν και να μας δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην πορεία της ζωής. Ο Κύριος εξ άλλου, γράφει ο επίσκοπος Κάλλιστος Γουέαρ,  δεν μας πρόσφερε ένα δρόμο που παρακάμπτει την οδύνη και τον πόνο, αλλά έναν δρόμο  μέσα απ’ αυτή την οδύνη και τον πόνο, όχι υποκατάσταση, αλλά λυτρωτική συμπόρευση.

          Το σημερινό όμως θαύμα του Κυρίου στην Ναίν μας προσφέρει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουμε το δύσκολο πρόβλημα του πόνου μέσα από την προοπτική της Ανάστασης, κάτι που μας απαλλάσσει από το φοβερό άγχος του θανάτου και μας καλεί στην ομολογία του χαρούμενου μηνύματος στον κόσμο.

          Ο  αείμνηστος διαπρεπής θεολόγος πρωτ. Αλέξ. Σμέμαν γράφει: “ Τι θα συνέβαινε αν ο καθένας που έχει ζήσει τη χαρά της Αναστάσεως, που έχει ακούσει για τη νίκη της, που πίστεψε σ’ αυτό που επιτελέστηκε, άγνωστο στον κόσμο, αλλά μέσα στον κόσμο και χάριν αυτού, αν ο καθένας μας ξεχνώντας τους μεγάλους αριθμούς, τα πλήθη και τις μάζες, μετέδιδε αυτή τη χαρά και αυτή την πίστη μόνο σε έναν άλλο άνθρωπο, άγνιζε έστω μια άλλη ανθρώπινη ψυχή;”

          Και απαντά: “Αν αυτή η πίστη και η χαρά μπορούσε να είναι μυστικά παρούσα σε κάθε συζήτηση, ακόμη και στην πιο ασήμαντη της καθημερινής μας ζωής, θα άρχιζε αμέσως, εδώ και τώρα, σήμερα   κιόλας, να μεταμορφώνεται ο κόσμος και η ζωή.
  π. γ.στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: