Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Η Ενορία μας της Αγίας Βαρβάρας στην Ι. ΜΟΝΗ Παναγίας της Προυσιώτισσας


Την Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, ένας ευάριθμος αριθμός ενοριτών μας βρέθηκε στην ορεινή και όμορφη Ευρυτανία με απώτερο σκοπό το προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Υπεραγίας Προυσιωτίσσης, όπου φυλάσσεται η εφέστια θαυματουργική εικόνα της Θεοτόκου.

          Μετά από μια διαδρομή δύσκολη μεν, αλλά ευχάριστη και απολαυστική και διασχίζοντας οδικώς, έστω και αγκομαχώντας, τις ορεινές και καταπράσινες ελατοσκεπείς  οροσειρές, φθάσαμε στην Ι. Μονή, όπου εκτός από μας υπήρχαν κι άλλοι προσκυνητές, για να ασπασθούν  το θαυματουργό αυτό κειμήλιο της χριστιανοσύνης.

          Τελέσαμε με την πρέπουσα ευλάβεια και κατάνυξη  παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο “υπέρ υγείας και θείας βοηθείας πάντων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, των ευλαβών προσκυνητών και των ενοριτών μας” και των κατ’ όνομα μνημονευθέντων αδελφών μας και γενικά υπέρ ειρηνεύσεως του σύμπαντος κόσμου.

          Μετά  το πέρας της Ι. Παρακλήσεως και το προσφερθέν καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα,επισκεφθήκαμε το μουσείο της Ι. Μονής στο οποίο φυλάσσονται αξιόλογα εκθέματα θρησκευτικού, πολιτιστικού και εθνικού περιεχομένου. Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν και τα άρματα του γνωστού και γενναίου οπλαρχηγού της ελληνικής επαναστάσεως Γεωργίου Καραΐσκάκη, του οποίου η ζωή και η δράση συνδέεται στενά με την ιστορία της Μονής.

          Μετά το προσκύνημα και την περιήγηση στους χώρους της Ι. Μονής συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα από γοητευτικό φυσικό περιβάλλον, που κυριαρχούσε η ομορφιά της ελάτης, μέχρι που φθάσαμε για το μεσημεριανό γεύμα στον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων Καρπενησίου, που θύμιζε λίγο πολύ μια μικρή Ελβετία. Την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος συμπλήρωνε η ευγένεια των επαγγελματιών εστίασης με τα φρέσκα και παραδοσιακά εδέσματα τους.

          Η στάση μας εκεί ήταν μια ανάσα ανακούφισης μετά από το πολύωρο ταξίδεμά μας.

          Ερχεται όμως και η ώρα της επιστροφής, αφού προηγουμένως επισκεφθήκαμε και την Ι. Μονή της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή του Θέρμου, στην πατρίδα του πατροΚοσμά, αυτού του μεγάλου διδάχου του Γένους. Εκεί φυλάσσονται λείψανα της αγίας Παρασκευής τα οποία ασπαστήκαμε και ακόμη υπάρχει εκεί “Κρυφό Σχολειό” με κέρινα ομοιώματα, τα οποία μας φέρνουν στην εποχή της μαύρης σκλαβιάς της τουρκοκρατίας.

          Τις βραδυνές ώρες επιστρέψαμε στη βάση μας γεμάτοι βιώματα και ευλογίες από τη χάρη των αγίων μας  και την αγάπη του Θεού.



          Πρωτ. Γερ-Αγγ. Σταν.











Δεν υπάρχουν σχόλια: