Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Λειτουργικά στιγμιότυπα " Η Θεία Λειτουργία"


Επάνω στη γη κάθε μέρα γίνεται ένα έργο: το πιο μεγάλο, το πιο σπουδαίο και το πιο ιερό έργο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Είναι η θ.

 Λειτουργία, η συνέχιση του μυστικού δείπνου που έκανε ο Χριστός με τους

μαθητές του. Οι άνθρωποι μπορούν να κάμουν πολλά και σπουδαία έργα, μα τίποτε περισσότερο και πιο σημαντικό από τη θ. Λειτουργία. Αυτό είναι ένα και μοναδικό προνόμιο που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους, γιατί ούτε οι άγγελοι μπορούν να τελέσουν την θ. Λειτουργία. Στην θ. Λειτουργία οι άγγελοι συνεργάζονται με τους ανθρώπους.

          Λειτουργία θα πει δημόσιο έργο δηλαδή έργο για το λαό, το λαό του Θεού. Η Εκκλησία προσεύχεται για όλο τον κόσμο, αλλά τελεί τη θ. Λειτουργία μόνο για τους πιστούς. “Υπέρ των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών”. Η Εκκλησία είναι ο λαός του Θεού, και επομένως η θ. Λειτουργία, σαν δημόσιο έργο, γίνεται για το λαό του Θεού από τον ίδιο το λαό. Γιατί δεν λειτουργούν μόνοι τους ούτε μυστικά οι ιερείς της Εκκλησίας, αλλά κάθε φορά ο λαός του Θεού με τους ιερείς του τελούν τη θ. Λειτουργία. Όταν λέμε λαός του Θεού, δεν εννοούμε χωριστά τους λαϊκούς και κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς και τους κληρικούς. Όλοι μαζί και λαϊκοί και κληρικοί είμαστε ο λαός του Θεού.

          Δεν είναι εύκολο να πούμε τι είναι η Εκκλησία, το καταλαβαίνουμε όμως και το ζούμε αυτό το πράγμα, όταν τελούμε τη θ. Λειτουργία. Όταν είμαστε μέσα στο ναό και γίνεται η θ. Λειτουργία, εμείς δεν παρακολουθούμε απλώς σαν θεατές ό, τι γίνεται, αλλά είμαστε όλοι εμείς που λειτουργούμε. Εμείς είμαστε ο λαός του Θεού, κι εμείς τελούμε τη θ. Λειτουργία, με τους λειτουργούς της Εκκλησίας, που με τη χειροτονία έχουν τη χάρη της ιερωσύνης. Γι’ αυτό όλες οι ευχές κι όλοι οι ύμνοι της θ. Λειτουργίας είναι γραμμένοι έτσι που φαίνεται πως δεν λειτουργεί μόνος ο ιερέας, αλλά όλοι οι χριστιανοί που είναι μέσα το ναό. “Του Κυρίου δεηθώμεν” λέγει ο διάκονος και  “Πρόσχωμεν”, και το λέει για όλο το λαό, γιατί όλοι είμαστε η Εκκλησία κι όλοι μαζί τελούμε τη θ. Λειτουργία.

 γ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο, κάτι μαθαίνεις κάτι διαβάζεις
ευχαριστούμε.