Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Κατάθλιψη και έφηβοι


Η παγκόσμια οργάνωση υγείας επισημαίνει τον κίνδυνο στο φλέγων θέμα της ψυχικής υγείας και ισορροπίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ψυχικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων το άγχος και η κατάθλιψη. Φτάσαμε το 17% του πληθυσμού αυτού να είναι καταθλιπτικό και μάλιστα από όλο και μικρότερες ηλικίες.

          Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει: “Ένα στα τέσσερα κορίτσια πάσχει από κλινική κατάθλιψη προτού κλείσει  τα δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που πυροδότησε νέους φόβους μήπως και οι έφηβοι στη Βρετανία πάσχουν από μια επιδημία κακής ψυχικής υγείας. Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 24 ο/ο των δεκατετράχρονων κοριτσιών και το 9 ο/ο των αγοριών της ίδιας ηλικίας πάσχουν από κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει ότι 166 χιλιάδες κορίτσια και 67 χιλιάδες αγόρια σε ολόκληρη τη Βρετανία είναι θλιμμένα”.

          Και στο εύλογο ερώτημα “γιατί;”, δύο διάσημοι ψυχίατροι απαντούν: “Έχουμε απωθήσει ένα βασικό στοιχείο, συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης, τη φωτισμένη συνείδηση, την έχουμε σπρώξει στον κόσμο του υποσυνειδήτου. Ο άνθρωπος ποτέ δεν κατόρθωσε μόνος του να υπερνικήσει τις δυνάμεις του υποσυνειδήτου χωρίς την βοήθεια που του έδινε κάθε φορά η αληθινή θρησκευτική πίστη”.
        “ΖΩΗ”, τ. 4317

Δεν υπάρχουν σχόλια: