Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Ενός λεπτού σιγή!

29 Μαΐου 1941

Στην πρωινή αναφορά δηλώνεται: “Κατά την διάρκεια της νυκτός ουδέν συμβάν. Καταναλωθέντα πυρομαχικά, απώλεια ανδρών μηδέν”.
Ώρα 9, 25 πρωινή. Στα επόμενα πέντε λεπτά όλα θ’ αλλάξουν. 9, 30 ακριβώς. Όλοι οι άνδρες του λόχου, όπου βρίσκεται ο καθένας, παίρνουν στάση προσοχής. Οι στρατιώτες έξω από τα αντίσκηνα, οι σκοποί στις θέσεις τους. Ο σύνδεσμος κάτω στο μονοπάτι, αυτός που ερχόταν κουβαλώντας νερό από την πηγή. Όλοι προσοχή, ακίνητοι. Κι αυτό γίνεται όπως έχει ορισθεί σ’ όλο το μέτωπο της Μεραρχίας. 9,30΄όλοι ακίνητοι, σε στάση προσοχής.
Ενός λεπτού σιγή!
Στην έδρα της μεραρχίας ψάλλουν επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των παιδιών που χάσαμε.
Αυτών που σκοτώθηκαν ως τώρα.
Η σκηνή περιβάλλεται με άφθαστο ιερό μεγαλείο.
Καθώς στέκομαι ακίνητος, η ματιά μου περιφέρεται γύρω.
Στο τεράστιο λεπτό που ακολουθεί, περνάνε μπροστά από τα μάτια μου τα γεγονότα, τα παιδιά που χάσαμε. Τα αδέλφια μας. Να η μορφή του Μ. με τις κόκκινες τρύπες στο πρόσωπο που άνοιξε η χειροβομβίδα. Ο Π. Μελανός από την ασφυξία. Ο Ξ. ένα κουβάρι. Ο Τ. που ζητούσε τα αγγελούδια του. Οι τραυματίες μας που δεν άντεξαν πηγαίνοντας προς το νοσοκομείο.
Νιάτα, σύντροφοί μας ως χθες, στη λύπη μας, στη χαρά μας. Παιδιά της πατρίδας που θυσιάστηκαν γι’ αυτήν αυθόρμητα, ηρωικά, μέσα σε τυραννικό μαρτύριο κακουχιών, πολέμου και δοκιμασιών για την ελευθερία της.
Παιδιά. Άνοιξη της ζωής, που τώρα, καθώς λουλουδίζει η άνοιξη στη γη, τους στεφανώνει με χρώματα και μύρα.
Τα μάτια όλων δακρύζουν.
Αιωνία σας η μνήμη! Ο Θεός ας κρατάει τις ψυχές σας στα χέρια Του!
Το πελώριο λεπτό περνάει....
Αιωνία σας η μνήμη!

(Από αναμνήσεις έφεδρου λοχαγού)

“Η Δράση μας” τ. 572

Δεν υπάρχουν σχόλια: