Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μανώλης Γλέζος: Εγώ αγαπάω, σέβομαι την θρησκεία των πατέρων μου!



Κοιμήθηκε σε ηλικία 97 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικός, Μανώλης Γλέζος, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.



Έτσι, τον αποκάλεσε ο γάλλος στρατηγός Ντε Γκολ και αργότερα πρόεδρος της Γαλλίας.



Η φήμη, δηλαδή, του Μανώλη Γλέζο ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα όταν αυτός μαζί με τον Απόστολο Σάντα το βράδυ της 30ής προς 31 Μαΐου του 1941, σε μια παράτολμη ενέργεια κατέβασαν από την Ακρόπολη την γερμανική ναζιστική σημαία με την σβάστικα!



Αυτό σηματοδότησε, κατά κάποιον τρόπο, και την έναρξη της ευρείας αντίστασης των Ελλήνων εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων. Οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις σκόρπισαν παντού τον θάνατο, την πείνα και την καταστροφή, κατέκλεψαν την χώρα και κατέστρεψαν όλες τις δημόσιες υποδομές. Ακόμη και όταν έφευγαν ηττημένοι από τις δυνάμεις των συμμάχων κατέστρεφαν!



Ο Μανώλης Γλέζος παρ’ όλη την στράτευση του στις τάξεις της Αριστεράς σεβόταν και αγαπούσε την Εκκλησία. Ίσως και γιατί κατά τις δύσκολες μέρες της Εθνικής Αντίστασης η Εκκλησία ήταν και η ίδια αντιστασιακά ενεργή με πολλούς τρόπους.

Αυτό, δεν το αποσιώπησε ο Μανώλης Γλέζος, ούτε στα βιβλία που έγραψε με θέμα τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης.



Αλλά, ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί, ένα άλλο το γεγονός που συνέβη πριν μερικά χρόνια. Αυτό της επίσκεψής του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο και την εκμυστήρευση της τελευταίας του επιθυμίας. Και, μάλιστα, ζήτησε, όχι μόνο να γίνει σεβαστή αλλά και να προστατευτεί από την Εκκλησία.

Αλλά, ας δώσουμε τον λόγο στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος αποκάλυψε λίγο αργότερα το τι συζήτησαν με τον εκλιπόντα πολιτικό κατά την επίσκεψή του και καταγράφηκαν στον Τύπο:

«Θα σας πω κάτι -δεν το ξέρουμε όλοι μας αυτό. Εζήτησε να με δει ο κ. Γλέζος. Ε, είπα ‘γιατί όχι’; η Εκκλησία αγκαλιάζει τους πάντες…

Ήρθε και του αφιέρωσα ένα βιβλίο… Και του γράφω ‘σήμερα είσαστε η Αποκάλυψις’. Τώρα, εγώ δεν κάνω προπαγάνδα, ούτε ψηφοθηρία. Ο Γλέζος τελείωσε πια, είναι 93 χρονών, δεν ξέρω αν θα ξανακατέβει πάλι για να υποψήφιος».



Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του είπε: «Γράψ’ τα γιατί μπορεί να παρεξηγηθούν μερικά πράγματα. Όταν πεθάνω, θα αναλάβετε εσείς υπεύθυνα και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμειχθούν σε αυτό το θέμα. Γιατί εγώ αγαπάω, σέβομαι την θρησκεία των πατέρων μου».

Αιωνία του η μνήμη. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: