Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΣΚΕΠΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙΣ

 

Όσα συγχωρέσεις τόσα θα σου συγχωρηθούν. Ό,τι συγχωρέσεις αυτό θα σου συγχωρηθεί. Αυτά, που θα σκεπάσεις και δεν θα κατακρίνεις, αυτά θα σκεπασθούν και σε σένα από τον Θεό. Αυτή με συντομία είναι διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, για την κατάκριση των άλλων. Δύσκολον άθλημα, όσον και μέγα. Γιατί πρέπει να γίνεται με όλη την καρδιά μας και όχι μόνον με ένα κομμάτι της. Αντανακλά, πρέπει να αντανακλά και να καθρεπτίζει την τελευταία πράξη του Θεανθρώπου Χριστού, πάνω στον Σταυρό, όπου συγχωρούσε τους σταυρωτές Του. Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν σχετικώς τρεις Άγιοι της Εκκλησίας μας:

          -Ο αββάς Ζήνων έλεγε στους αδελφούς: “Όποιος θέλει γρήγορα να εισακούσει ο Θεός την προσευχή του, όταν σηκωθεί και υψώσει τα χέρια του προς τον Θεό, πριν από όλα και πριν από την ίδια του την ψυχή, υπέρ των εχθρών του ας προσευχηθεί με όλο του το είναι. Έτσι, με αυτό το κατόρθωμα, ό, τι κι αν ζητήσει απ’ τον Θεό, θα εισακουσθεί”.

         -Έλεγαν για τον Αββά Μακάριο τον μεγάλο, τον Αιγύπτιο, ότι είχε γίνει, καθώς είναι γραμμένο, Θεός επίγειος. Πως έγινε; Διότι, όπως ο Θεός σκεπάζει τον κόσμο, έτσι και ο Αββάς Μακάριος σκέπαζε τα ελαττώματα, όπου τα έβλεπε, σαν  να μην τα έβλεπε, και τα άκουγε, σαν να μην τα άκουγε”.

          -Κάποιος, αδελφός ερώτησε τον Αββά Ποιμένα λέγοντας: “Αν δω κάποιο φταίξιμο του αδελφού μου, καλά θα κάμω να το σκεπάσω”; Και ο Γέροντας του απάντησε: “Την ώρα όπου θα σκεπάσουμε το φταίξιμο του αδελφού μας, θα σκεπάσει και ο Θεός το δικό μας. Και την ώρα οπού θα φανερώσουμε το φταίξιμο του αδελφού, θα φανερώσει και ο Θεός το δικό μας”.

          “ΥΠΕρ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”.Π. Μ. Σωτήρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: