Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΟΛΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ

 


Οι Άγιοι Πατέρες, οι υποδειγματικοί τηρητές των εντολών του Θεού, που κατέκτησαν την αγιότητα με την βοήθεια του Κυρίου, μας δίδαξαν να δεχόμαστε ταπεινά και πρόθυμα όλες τις κατηγορίες, εκτός από την κατηγορία του αιρετικού. Γιατί αν ομολογήσεις την αίρεση, ομολογείς τον χωρισμό σου από τον Θεό. Γι’ αυτό ας προσέχουμε πριν απ’ όλα την ακρίβεια της πίστεως και ας αποφεύγουμε και τις αιρέσεις και τους αιρετικούς και προ παντός τις δαιμονοκίνητες διδασκαλίες τους, που μολύνουν και παγιδεύουν την ψυχή. Διάκριση, λοιπόν, μεγάλη, όπως αυτή, που έδειξε ο Αββάς Αγάθων και την σημειώνουμε  εδώ σαν παράδειγμα.

          -Έλεγαν για τον Αββά Αγάθωνα ότι ήταν στολισμένος με μεγάλη διάκριση. Πήγαν, λοιπόν, κάποτε μερικοί αδελφοί να τον επισκεφθούν και να δοκιμάσουν την αρετή του, αν οργίζεται και αν έχει διάκριση. Του είπαν λοιπόν: “Εσύ είσαι ο Αββάς Αγάθων; Ακούσαμε για σένα ότι είσαι ακόλαστος και υπερήφανος”. Και εκείνος τους λέγει: “Ναι, έτσι είναι, όπως τα λέτε”. Και του ξαναλένε: “Εσύ είσαι ο Αγάθων, ο φλύαρος και φιλοκατήγορος;” Και τους αποκρίθηκε: “Ναι, εγώ είμαι”. Του ξαναλένε οι επισκέπτες του: ‘Εσύ είσαι ο Αγάθων ο αιρετικός”; Και τους απάντησε: “Δεν είμαι αιρετικός”. Τότε τον παρακάλεσαν λέγοντας: “Πες μας,  Αββά, γιατί παραδέχτηκες τόσα άλλα που σου είπαμε και το τελευταίο δεν το άντεξες”;

          Και ο Αββάς Αγάθων τους είπε: “Τα πρώτα τα παίρνω επάνω μου, γιατί χρέος  είναι για την ψυχή μου. Αλλά το αιρετικός είναι χωρισμός από τον Θεό και δεν θέλω να χωρισθώ από τον Θεό”. Και οι αδελφοί ακούγοντάς τον, θαύμασαν την διάκρισή του και έφυγαν ενισχυμένοι ψυχικά”.

          Π. Μ. Σωτήρχος, “ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: