Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΤΡΙΩΔΙΟ

 


Το Τριώδιο έχει ανοίξει και η ορθόδοξη Εκκλησία μας όλες τις καθημερινές της Μεγάλης Σαρακοστής, καθόρισε στον όρθρο να ψάλλονται κατά βάση τρεις ωδές. Δηλαδή τρεις ομάδες τροπαρίων. Γι’ αυτό η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο.

            Κατά τους ερμηνευτές, ο αριθμός τρεις μπήκε συμβολικά εις τύπον της αγίας Τριάδος, Του Πατρός, του Υιού και του αγίου Πνεύματος. Και εις ένδειξη της αρμονικής δοξολογίας των τριών στοιχείων του σύμπαντος. Του ανθρώπου, των αγγέλων και της κτίσεως. Γι’ αυτό και τα τροπάρια των τριών ωδών καθημερινά εκφράζουν, σε βάθος και πλάτος, όλη τη θεολογία και την συνείδηση της Εκκλησίας μας. Αναφέρονται στη δημιουργία, στη πτώση και στην ανάπλαση του ανθρώπου και της φύσεως. Είναι οι λατρευτικές βουκέντρες, που θέλουν με τη θεία λατρεία να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις μας.

Η Εκκλησία μας με την επισπευσμένη  υμνογραφία της γενικά με τη λατρεία της θέλει να μας θεώσει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στις ι. Μονές ο ναός, το καθολικό, βρίσκεται στο κέντρο της Μονής, για να δείχνει, ότι η λατρεία πρέπει να είναι το κέντρο της ζωής μας. Και η τεσσαρακοστή το ίδιο κάνει. Τοποθετεί καθημερινά στο κέντρο της ζωής μας, τις κατανυκτικές ακολουθίες της, για να μας απορροφήσει με τη θεία λατρεία της. Από τις λειτουργίες του Μ. Βασιλείου, ως τα κατανυκτικά απόδειπνα, μας προσφέρει θείες ευκαιρίες για πνευματική ανάταση.

Προσπαθεί να μας βγάλει από την ξερή λογική, από τη βιομηχανοποιημένη πνευματικότητα και από την φαρισαϊκή θρησκευτικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η περίοδος του Τριωδίου είναι γεμάτη από μορφές σαν κι εμάς, γι’ αυτό είναι και πιο κοντά σ’ εμάς. Από τη μορφή του αμαρτωλού τελώνου, του ασώτου, έως και της Μαρίας της Αιγυπτίας, μας φωνάζουν ότι δεν μπορούμε να δικαιολογηθούμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε άγιοι, αφού τόσοι αμαρτωλοί αγίασαν. Ο Θεός δεν θα μας ζητήσει το λόγο γιατί δεν πλουτίσαμε ή γιατί δεν διαπρέψαμε επιστημονικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, αλλά γιατί δεν αναγεννηθήκαμε βαθιά και αληθινά. Η περίοδος του Τριωδίου  και της σαρακοστής είναι η ωραιότερη περίοδος μετανοίας και περισυλλογής. Ας την εκμεταλλευτούμε, γιατί δεν ξέρουμε αν θα την ξαναβρούμε.

γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: