Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

 


Το καμπανάκι του κινδύνου για το πρόβλημα του εθισμού των παιδιών στις οθόνες ήλθαν να κρούσουν, για μια ακόμα φορά, ειδικοί επιστήμονες, σε συνέδριο με τον εύγλωττο τίτλο: «Μην κολλάς». «Μετά την πανδημία υπάρχει μια αύξηση κατά 40 ο/ο της εξάρτησης από τις οθόνες», παρατήρησε ο Εμμανουήλ Παπασάββας, κοινός Διοικητής στα Νοσοκομεία Παίδων «αγία Σοφία» και «Π. Α. Κυριακού», όπου λειτουργεί από το 2006 μονάδα εφηβικής υγείας, που εστιάζει στο πρόβλημα  του εθισμού στις οθόνες.

            Ακόμη πιο διεισδυτικές ήταν ο παρατηρήσεις του Χαράλαμπου Τσέκερη, κύριου ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ο οποίος έκανε λόγο για «αλλαγή πολιτιστικού παραδείγματος στην επικοινωνία λόγω των οθονών» και σχολίασε: «Χρειάζονται πολλές στοχευμένες δράσεις στην οικογένεια, στο σχολεία κ. λ. π., και παιδεία, κάτι που έχει χαθεί στις μέρες μας».

            Αυτονόητο το αδιέξοδο. Χρειάζεται παιδεία για να αξιοποιήσει κανείς σωστά τις νέες τεχνολογίες. Και το πρόβλημα  είναι ότι τα παιδιά βυθίζονται στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, πολύ προτού αποκτήσουν σωστά, να κερδίσουν και να μη χάσουν – και χαθούν-  από αυτές. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η παιδεία, το μόνο πραγματικό αντίδοτο στο πρόβλημα, περιφρονείται και απαξιώνεται… 

            «ΖΩΗ», τ. 4388  

Δεν υπάρχουν σχόλια: