Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ «Οι άνθρωποι καταδίκασαν τον Θεό σε θάνατο. Ο Θεός καταδίκασε τους ανθρώπους στην αθανασία»

 


«Οι άνθρωποι καταδίκασαν τον Θεό σε θάνατο. Ο Θεός καταδίκασε τους ανθρώπους στην αθανασία»

                                                            Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

            Ο Θεός έκανε τα πάντα για τον άνθρωπο. Αυτό που θέλει, αυτό που διψά, είναι το δικό μας Ναι. Ένα μόνο πράγμα δεν μπορεί ο Θεός: Να μας σώσει χωρίς τη δική μας συγκατάθεση.

            Τούτες τις  μέρες ψηλαφούμε την αγάπη του Θεού. Θα πρέπει να είναι κανείς ανόητος, να μην ανταποκριθεί στην αγάπη του Θεού. Η μεγαλύτερη δυστυχία, που δεν διορθώνεται, είναι να βρεθείς μια μέρα, δίχως νάχεις μετανοήσει, δίχως νάχεις ανταποκριθείς στο κάλεσμά Του, μπροστά στο Πρόσωπο που συγχωρεί, που αγαπάει, αλλά δεν εκβιάζει.

            Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα, ας ξαναδούμε βαθειά και σοβαρά τη σχέση μας με τον Χριστό και όσα προτείνει. Ας τον δούμε στο μυστικό Δείπνο, «πως τους πόδας απονίπτει των μαθητών…. και ποιήσωμεν ώσπερ κατίδωμεν». Ας Τον παρατηρήσουμε πως ανεβαίνει στο Γολγοθά και ας Τον συσχετίσουμε με όσα έχει διδάξει, πριν ανεβεί εκεί. Ας δούμε πως πεθαίνει γι’ αυτούς που αγαπά. Ας σκεφτούμε ότι όντας σταυρωμένος, περισσότερο απ’ όλους  σκεφτόταν και αγαπούσε τους σταυρωτές Του και αγωνιούσε να βρει ελαφρυντικό. «Πάτερ άφες  αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».     Αυτό το Πάσχα, ας αποφασίσουμε να πάρουμε στα χέρια μας τα λόγια του-το Ευαγγέλιο, για να δούμε εκεί πως θα τον κληρονομήσουμε και πως θα γίνει Θεός μας και μείς Παιδιά Του.

            Καλή Λαμπρή

Δεν υπάρχουν σχόλια: