Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η πίστη: Ο φάρος της ψυχής



 
          Πολύ σπουδαία υπηρεσία προσφέρουν στα θαλασσινά ταξίδια οι γνωστοί μας φάροι που είναι τοποθετημένοι σε επικίνδυνα σημεία για να προφυλάσσουν τα πλοία από τους κινδύνους των σκοπέλων και των υφάλων. Ιδιαίτερη είναι η χρησιμότητά τους όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και υπάρχουν τρικυμισμένες νύχτες, τότε το πλοίο κινδυνεύει πράγματι να συντριβεί πάνω στα άγρια βράχια.
          Αλλά και η καθημερινή μας ζωή είναι ένα ταξίδι μέσα στην καθημερινή απέραντη θάλασσα της ζωής. Ταξιδεύουμε πάνω σ’ ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο που λέγεται γη. Ο πιστός στο ταξίδι αυτό οφείλει να χρησιμοποιεί το φάρο της πίστεως, που είναι ένα δυνατό φως που προφυλάσσει από ναυάγια. Με την εκρηκτικότητα της πίστεως ο άνθρωπος πορεύεται  για την πραγματοποίηση του σκοπού της ζωής του. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν στα τυφλά, χωρίς φως και κινδυνεύουν να καταποντισθούν στα βράχια της αμαρτίας και της αποστασίας από τον Θεό.
          Η ψυχή μας δεν φωτίζεται από το φως της πίστεως και μοιάζει με σβησμένο φάρο. Και όπως το ταξίδι του πλοίου δυσκολεύεται χωρίς το σωτήριο φως του φάρου να φθάσει στο λιμάνι, κατά παρόμοιο τρόπο και οι πιστοί ταξιδιώτες χωρίς το φως της χριστιανικής πίστεως δυσκολεύονται και δυσανασχετούν στο ταξίδι της ζωής. Και τούτο γιατί δεν έχουν την ανάλογη πίστη και πελαγοδρομούν βουλιάζοντας στην απαισιοδοξία και την παραίτηση από το ταξίδι της ζωής.
          Βέβαια και οι χριστιανοί συναντούν δυσκολίες  και ποικίλες δοκιμασίες, αλλά δεν απελπίζονται επειδή λούζονται από το φως της πίστεως. Έχουν πίστη, καρτερία, υπομονή και προσμονή για την υπέρβαση των δυσκολιών.
Η νίκη στο ταξίδι της ζωής ανήκει στους αισιόδοξους, σ’ αυτούς που έχουν κέντρο ζωής τον Ιησού Χριστό και ατενίζουν το μέλλον με πίστη και ελπίδα, γιατί πιστεύουν στο Θεό που είναι Πατέρας και προνοητής και αυτή η πίστη κρατά το φάρο της ψυχής πάντοτε αναμμένο.

π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: