Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

H πεντηκοστή επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου





Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια αφότου η τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου έφθασε μετά από απουσία πολλών ετών στον τόπο του μαρτυρίου του, την Πάτρα. Δικαιολογημένη λοιπόν η χαρά της πατραϊκής Εκκλησίας να σεμνύνεται και να δοξάζει τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία στον τόπο που πορφύρισε με το αίμα του ο πρωτόκλητος μαθητής.
Ο ορθόδοξος λαός μας εκτιμώντας την μεγάλη αυτή δωρεά του Θεού εκφράζει με πολλούς τρόπους την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον μαρτυρικό απόστολο του Χριστού. Σημείο αναφοράς της θρησκευτικής του ζωής είναι ο Ναός του πολιούχου, γιατί σ’ αυτόν είναι αποθησαυρισμένα κειμήλια παγκόσμιας εκκλησιαστικής κληρονομίας, όπως ο τάφος του, η τιμία Κάρα του και το τμήμα του χιαστή σταυρού πάνω στο οποίο σταυρώθηκε ο απόστολος του Χριστού.
          Η χάρη και η ευλογία έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά τοπικά όρια της πόλης μας και έχει φθάσει στα πέρατα της οικουμενικής ορθοδοξίας, όπου καθημερινά πιστοί από κάθε χώρα προσέρχονται για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα σεβάσματα της τοπικής μας Εκκλησίας.
          Στα πλαίσια δε αυτής της εκδήλωσης για τα πενήντα χρόνια της επιστροφής της τιμίας Κάρας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ παρασημοφόρησε με τον παράσημο της Ι. Μητροπόλεως- χρυσούν σταυρόν του Αγ. Ανδρέου- τον παλαίφατον και ακούραστο εργάτη της Εκκλησίας τον διδάκτορα της θεολογίας και πρώην σχολικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Μαρτίνη.
          Στον αγαπητό κ. Μαρτίνη αξίζει κάθε τιμή και έπαινος για την επί σειρά ετών προσφορά του στην εκπαίδευση, για το άψογο ήθος του ως δασκάλου και εξαίρετου οικογενειάρχη, ως συναδέλφου, αλλά και ως έγκριτου συγγραφέα αγιολογικών μελετών και εκδόσεων που έχει εμπλουτίσει την αγιολογική βιβλιογραφία.
          Και όλη αυτή η προσφορά χαρακτηρίζεται από την ταπεινή και αθόρυβη παρουσία του που τον κάνει συμπαθέστατο εργάτη της Εκκλησίας, όπως αρμόζει στη θεολογική του ιδιότητα και το χαμηλό τόνων φρόνημά του.
          Άξιος λοιπόν ο έπαινος  και ας έχει την ευλογία του Αγίου Ανδρέου αφού συνέβαλε ουσιαστικά για την επιστροφή της αγίας Κάρας στον τόπο του μαρτυρίου του.
          Αλλά εξίσου οφείλονται  συγχαρητήρια και στην τοπική μας Εκκλησία η οποία αναγνώρισε την συμβολή του κ. Μαρτίνη και δι’ ευχών του Μητροπολίτου   μας του απενεμήθη ο δίκαιος έπαινος.   

Πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Παναγιώτης Μαρτίνης ένας εξαιρετικός θεολόγος, άνθρωπος με ήθος και σεβασμό στην εκκλησία του χριστού.
Πολλά συγχαρητήρια στον κ.Μαρτίνη.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στον κ.Παναγιώτη.
Τον είχα καθηγητή!