Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015, «Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν»


 
          Με τη χάρη και την άπειρη αγαθότητα του Θεού εισερχόμαστε στο νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου. Υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο με ευχές χαράς και με την ψυχή γεμάτη πόθους  και προσδοκίες. Και αυτές είναι οι ευχές των ανθρώπων. Το τί θα πει ο Θεός « ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία αυτού εξουσία θέμενος», αυτό είναι κάτι που εμείς το αγνοούμε.
          Ο χρόνος είναι προϊόν της δημιουργικής δυνάμεως του Θεού, και όπως όλα τα δώρα του Θεού αποτελούν αληθινή ευλογία, έτσι  και ο χρόνος είναι τάλαντο που δόθηκε σε όλους μας με μεγάλη αγοραστική δύναμη  και αξία. Ο χρόνος είναι χρήμα με το οποίο εξαγοράζουμε τη ζωή μας. Μαθαίνουμε το σήμερα για να το χρησιμοποιήσουμε αύριο. Σπέρνουμε τώρα για να θερίσουμε εν καιρώ.
          Κάθε αρχή στη ζωή μας είναι και μια ευκαιρία ελπίδας. Η πρωτοχρονιά κάθε φορά αναδύει τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις επιθυμίες των περισσότερων ανθρώπων.
          Αλήθεια τί νόημα μπορεί  να έχει για τους χριστιανούς η αρχή ενός καινούργιοι χρόνου; Ποιό νόημα θα μπορούσαμε να βρούμε για τη ζωή μας, για την πορεία του κόσμου κάθε φορά που αρχίζει κάτι νέο;
                   Μέσα μας νοσταλγούμε κάτι καλύτερο, γιατί η εποχή μας έχει σχετικοποιήσει τα πάντα. Ζούμε συγκριτιστικές μορφές ζωής. Υπάρχει γύρω μας  μια σοβαρή σύγχυση που θολώνει τα νερά. Διαπιστώνουμε μία ασυνέπεια στην πίστη και κατάπτωση του ηθικού βίου των ανθρώπων. Και αυτά δημιουργούν μέσα μας κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης.
          Λησμονούμε όμως ότι πριν μόλις λίγες μέρες γιορτάσαμε το μυστήριο της καθόδου του Θεού ανάμεσα μας. Μας επισκέφθηκε ο Εμμανουήλ ως Σωτήρας και μας πρόσφερε το Ευαγγέλιο της χαράς και την προοπτική μιας αληθινής ζωής. Σκόρπισε απλόχερα την αγάπη, την ειρήνη και μας πρότεινε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία για μια ανύψωση του ανθρώπου και της κοινωνίας. Έτσι άνοιξε η θύρα για μια υπαρξιακή καταξίωση του ανθρώπου με τη μετάνοια και την εν Χριστώ ζωή.
          Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι έθαψαν ό, τι ομορφότερο μας αποκάλυψε ο Θεός: την αγάπη, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη. Ο άνθρωπος κονσερβοποιήθηκε μέσα στο σύγχρονο βιομηχανικό πολιτισμό. Είναι τρομερό αυτό που συνέβη. Ο κόσμος θεώρησε τον άνθρωπο ανύπαρκτο ως θείο όν, ως ψυχοσωματική ύπαρξη και οδεύει στην αποξένωση, το μηδέν και στα φονικά πλοκάμια τους φθοράς και του θανάτου.
          Το ευαγγέλιο όμως εξακολουθεί να υπάρχει και το μήνυμα του προβάλλεται καθημερινά από την Εκκλησία. Μπορούμε και σήμερα, αν βέβαια θέλουμε, να δημιουργήσουμε μία νέα ζωή, τη ζωή του Αγίου Πνεύματος.
          Εκείνο που χρειάζεται είναι  ν’ ανακαλύψουμε τη σημασία του χρόνου, ο οποίος μπορεί  να μας οδηγήσει στο κέρδος όχι μόνο της παρούσης ζωής, αλλά και της μελλούσης. Γι αυτό ο βιβλικός λόγος μας υπενθυμίζει: «Βλέπετε πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι , αλλ’ ως σοφοί , εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι   πονηραί εισίν».
          Προγράμματα, μελέτες, όνειρα, επιθυμίες, προσευχές και ευχές  που θα διατυπωθούν για το νέο έτος και θα επιδιωχτεί η πραγμάτωση τους, ευχόμεθα να πραγματοποιηθούν επ’ αγαθώ.

          Σ’ όλους τους αγαπητούς αδελφούς και επισκέπτες εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι μία αρχή για κάτι καλύτερο για όλους μας.

          Με πολλές ευχές

          π. γ. στ.
         

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά πάτερ Γερασιμάγγελε και καλή χρονιά.
Πλούσια τα δώρα και οι ευλογίες από τον Θεό σε σας και την οικογένειά σας.
Καλή χρονιά!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ.


ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Να θυμηθούμε το μήνυμα του τελευταίου εθνάρχου μακαριστού αρχιεπισκόπου κ.Χριστοδούλου το 2008

"Αγαπητά μου Παιδιά,

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα.

Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρη την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Κι εμείς συμπράττουμε σ' αυτό, άλλοι για το καλό και άλλοι για το κακό. Η ελευθερία μας είναι το κριτήριο της ευθύνης μας. Μακάριοι οι έχοντες προοπτική αιωνιότητας στη ζωή τους. Αλλοιώς είναι σάρκες, έκδοτοι σε πάθη ατιμίας, πρόθυμοι για κάθε τι που ευτελίζει την ύπαρξή μας.

Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν κάθε άνθρωπος θυμόταν την θεία καταγωγή του και ευθυγράμμιζε τη ζωή του με τις αρχές που απορρέουν από αυτή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει.

ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ συμβατική αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Κανείς ασφαλώς δεν θέλει να ζη σ' ένα κόσμο παρακμής, αντιφάσεων, αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων, αδικίας και αμοραλισμού.

Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση.

Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών.

ΣΤΑΘΗΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας.

Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του.

Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2008 - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Με πατρική αγάπη και ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση και ανάκαμψη...

Καλή χρονιά παιδιά!

Ανώνυμος είπε...

Πολλές ευχές για χαρούμενο και ευλογημένο έτος.
Χρόνια πολλά με υγεία και πνευματική αφύπνιση.

Ανώνυμος είπε...

Ο νέος χρόνος να σας δίνει κουράγιο δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο της διακονίας στον ποίμνη του γεννηθέντος Χριστού.
Καλή χρονιά λοιπόν και πλούσιες τις ευλογίες του τριαδικού Θεού!

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ- ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ             Σήμερα, πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, γιορτάζουμε την Πεντηκοστή η οποία υπενθυμίζ...